ANNONSE

BRØDRENE SISTERS: Det nådeløse brødreparet i deres utrettelige jakt etter neste bytte.
FOTO: Arthaus

Ingen nåde i Ville Vesten

«The Sisters Brothers»: En miks av rå brutalitet, svart humor og tragiske skjebner fyller denne westernfilmen litt utenom det vanlige.


Robert Depuis

 23.03.19, kl. 14:52
 27.03.19, kl. 12:56


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Den franske regissøren Jacques Audiard («Un Prophète» og «Rust and Bone») har med «The Sisters Brothers» laget en meget rå og usminket western fra de usiviliserte og lovløse tilstandene på midten av 1800-tallets Amerika.

Den umake duoen Joaquin Phoenix og John C. Reilly spiller brødreparet Charlie og Eli Sisters. De er noen kaldblodige og hensynsløse dusørjegere som henretter sine bytter uten noen form for anger eller betenkeligheter. Brødrene arbeider for den mystiske og tilbaketrukne Kommandanten (Rutger Hauer), som sender dem på søk etter en viss Herman Kermit Warm (Riz Ahmed).

Han er nemlig på flukt, og ettertraktet blant flere lysskye, som er ute etter den tilsynelatende lukrative hemmeligheten han sitter på.

DEN ÆRGJERRIGE: Joaquin Phoenix som den yngre broren Charlie som lever og ånder for sitt karrierevalg.

Batalje

Dermed starter en opplevelsesrik og severdig batalje, hvor pistolen løser de fleste problemer.

Dialogen er krydret med en nesten poetisk filosofisk tilnærming, med konstante undertoner av svart humor. Klippingen har god tid, og har karakterene i fokus.

ETTERLAT INGEN SPOR: Silhuetter av brødreparet som forlater et nytt åsted.

Sårt og følsomt

Naturen er brutal med tilsynelatende like brutale og usiviliserte mennesker som ferdes der. Det gjenspeiler seg i foto, som i tro westernstil kjører på med storslåtte og usminkede bilder i det bredeste formatet kino har å tilby.

Skuespillet er upåklagelig, og spesielt Joaquin Phoenix og John C. Reilly, tross sin brutale adferd, har noe sårt og følsomt over seg.

DEN KULTIVERTE: John C. Reilly, her i en mer dramatisk rolle enn hans tidligere mer velkjente komiske roller, spiller broren som drømmer om et mer fredelig liv.

Frisk og annerledes

Filmen bruker en del velkjente virkemidler fra tidligere westernfilmer. Likevel oppleves den frisk og annerledes. Premisset er enkelt i sin dramaturgi, med kompliserte karakterer som selve drivkraften. Filmen føles aldri kjedelig - selv med sitt saktegående tempo har den en innbydende progresjon, muligens med unntak av en liten periode i tredje akt hvor utviklingen blir noe dvelende.

Det ødelegger like fullt ikke helhetsinntrykket man sitter igjen med: En brutal og til tider mørk humoristisk, men samtidig følsom western om den usiviliserte vesten - krydret med ymse personligheter av gullgravere, nybyggere og lovløse som ferdes i Amerikas rettsløse utkant.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE