ANNONSE

EKSENTRISK: Olivia Colman spiller dronning Anne, som taler til et parykkelskede kabinett av regjeringsmedlemmer.
FOTO: 20th Century Fox

Ypperlig kostymedrama

«The Favourite» er et kostymedrama utenom det vanlige, som stadig overrasker med sitt underholdende og komplekse persongalleri.


Robert Depuis

 25.01.19, kl. 22:22
 31.01.19, kl. 09:56


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: På det tidlige 1800-tallet i et kaotisk England, regjerer den skjøre dronningen Anne (Olivia Colman), som ikke akkurat har plantet føttene på landjorda.

Hun lever et liv omringet av mennesker som skal tjene henne og hjelpe henne gjennom dagen med sin tunge mentale bagasje og smertefulle leddgikt.

Det hjelper heller ikke på hennes konfliktskyhet at England er i krig med Frankrike, og den konstante maktkampen i kulissene mellom utspekulerte regjeringsmedlemmer. Da er det godt å la tunge regjeringsbeslutninger hvile hos sin gode og trofaste venninne Lady Sarah (Rachel Weisz). Et nært forhold som raskt slår sprekker i fundamentet, når unge og ambisiøse Abigail (Emma Stone) ankommer tjenerskapet.

FORFENGELIGHETENS TID: I en tid hvor mennene er mer forfengelige enn kvinnene, kjemper lederen for opposisjonen Harley (Nicholas Hoult) mot den kommende krigen mot Frankrike.

Egenartet

Regissøren Yorgos Lanthimos, som står bak de severdige annerledes-filmene «The Lobster» og «The Killing of a Sacred Deer» kommer igjen med en ny film som snuser på det absurde.

Han har allerede utviklet en egenartet stil med historier som tar utgangspunktet i de menneskelige underlighetene. Denne gangen har han laget et kostymedrama utenom det vanlige.

Foto bygges opp med en forholdsvis enkel og rolig stil, og følger tett på skuespillerne. Gjennom hele filmen brukes det konstant fisheye-linse i de store utsnittene, som gir et «overvåkningskamera-uttrykk».

Det gjør rommene større, og samtidig et underlig perspektiv. Siden dette er et kostymedrama, gir det et ekstra spenstig uttrykk, som ikke er vanlig i en slik film. Det er en liten detalj, men bringer en ekstra særegenhet til uttrykket i positiv stand.

DISHARMONI: Emma Stone som Abigail, ankommer bokstavelig talt det kongelige hoff med hodet først i en sølepytt, jobber seg hurtig oppover hierarkiet

Usminket

«The Favourite» er et usminket drama, med store komiske undertoner. Settingen er i seg selv bisarr, og brukes for alt hva det er verdt til å frembringe denne ekstremt eksentriske verden.

Musikken oppleves etter min smak noe dominerende og til tider angstskapende monoton. Samtidig gir det til gjengjeld noe krydder som må sies å kle det filmatiske uttrykket.

SLÅR SPREKKER: Lady Sarah prøver å overtale en motvillig dronning om at hennes vei er den beste for landet

Eksemplarisk

Skuespillet er eksemplarisk, og man ser at skuespillerne nyter å spille sine respektive karakterer, som er temmelig komplekse. Skuespillerne får rom til å skinne med, noe tre Oscarnominasjoner i skuespillerkategorien for beste skuespillerinne for Olivia Colman, og to for beste birolle til Rachel Weisz og Emma Stone, vitner om.

Nøkkelkarakterene viser flere sider av seg selv, og gjennom hele filmen er det egentlig vanskelig å se hvem som er den utpregede antagonisten. Alle ser ut til å ha hver sin del av det.

Spesielt Olivia Colman, som ikke er altfor kjent for norske øyne, stjeler showet med sitt portrett av den relativ virkelighetsfjerne og konfliktskye dronningen Anne. Hun har tidligere medvirket i anonyme, men fremtredende roller i engelske kvalitetsserier, som «Broadchurch» og «The Crown».

RIVALER: Lady Sarah irettesetter en ambisiøs Abigail samtidig som hun understreker sine poeng med noen imponerende skyteferdigheter

Kvalitet

«The Favourite» har blitt en fantastisk underholdende film, som har rikt med drama og humor. Det er kvalitet over hele linja, og filmen fikk nylig hele ti Oscarnominasjoner, blant annet for beste film, regi, manus, foto og skuespiller.

Det må sies å være meget fortjent, da det er en mektig imponerende og samtidig befriende annerledes film på mange måter - som er bare noe små irriterende detaljer fra å score maksimum antall prikker på terningen.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE