ANNONSE

BLODIG: Magdalena From Delis spiller Lisa Rostorp, her overraskende blodfri i blodige omgivelser.
FOTO: Another World Entertainment Norway AS

Mislykket voldsorgie på norsk

«Lyst» er brutal og gjentagende til det kjedsommelige, skriver DRM24's filmanmelder.


Robert Depuis

 21.04.17, kl. 16:53
 27.04.17, kl. 08:58


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Lisa Rostorp er en av verdens mest vellykkede krimforfattere, kjent for sine brutale og grafisk skildrende romaner.

Hun har isolert seg i egen leilighet. Her streber hun med de mentale etterdønningene etter å ha blitt utsatt for en brutal voldtekt. Det mentale går også raskt over til å gjelde det fysiske, når hun får levert en minnebrikke som viser voldtekten av henne på en video. Hennes paranoia blir altoppslukende. Selv ikke hennes minimale omgangskrets klarer å få henne til å klare og skildre mellom hva som er virkelig og hva som er drøm.

Fra første stund dikterer en orgie av lyd og musikk deg til å føle ubehaget og skrekken Lisa føler. Ingenting er overlatt til ens egen fornemmelse, her blir du kommandert til å skulle føle en konstant skrekk.

Ethvert blikk, eller nærbilde av ubetydelige endeløse detaljer blir akkompagnert av lydeffekter og skummel musikk, som om noe lumskt konstant lusker rundt hvert eneste hjørne. En gradvis oppbygning av dramaturgi og etablering av ulike stemninger er totalt fraværende her. Kontraster mellom stillhet og lyd er ikke en dyd regissøren prioriterer.

Syltynt manus 

Filmen er skapt med utgangspunkt i et mikrobudsjett, hvor antall skuespillere og filmlokasjoner er holdt på et minimum. I seg selv er det ganske ambisiøst og beundringsverdig. Da må dog ideen bli utført med litt mer originalitet og kreativitet en hva som er tilfellet her.

Manuset er syltynt og stillestående, og akkompagnert av ganske så middelmådig skuespillerprestasjoner, som sliter med å skape gull ut av gråstein.

Selv om Magdalene From Delis prøver så godt hun kan, er det begrenset hva man kan gjøre med gjentagende mentale sammenbrudd, ulike forskremte poseringer og en ubegrenset mengde tårer. Hun er for det meste overlatt til seg selv i det som føles som endeløse scener.

Lisa er klar til å lemleste

Lemlestelse av edlere deler

Regissør og manusforfatter Eskeland prøver å bruke alle triksene i boka uten å oppnå en eneste effekt. Han prøver desperat å sjokkere, med groteske fremstillinger av halshugging og lemlestelse av edlere lemmer.

Men da er man allerede drittlei alle gjentakelsene og de falske sjokkeffektene. Hvor mange ganger kan Lisa våkne opp og fortsatt forvente den samme sjokkerende effekten uten at man til slutt blir immun?

I stedet blir irritasjonen økende og til slutt vedvarende og permanent. Man sitter igjen med en følelse av at filmen ikke kommer noen sted, at den er strandet i en endeløs loop hvor det samme skjer om og om igjen - bare med en gradvis eskaleringen av de voldelige øyeblikkene. Når så slutten kommer, som forøvrig desperat lener seg på sjokkeffekten, er man likeglad.

Sondre Krogtoft Larsen spiller psykiateren som har har hendene fulle med å kurere Lisa

Tomhet

Jeg leter desperat etter formildende omstendigheter for denne filmen uten å finne noen. For det er tydelig noe talent der, men det er dessverre forsvunnet en sted på veien.

Resultatet blir ganske så kjedelig og ekstremt langtekkelig. Det er egentlig ingenting som føles vellykket, muligens med unntak av noen grafiske skildringene av halshugging og lemlestelser som ser skremmende ekte ut.

Foto er og meget habil, men forelsker seg i gjentagende, uvesentlige nærbilder og mulige hint for noe som aldri kommer. Så alt i alt er det ikke nok til å heve det begredelige antallet prikker på terningen. Tomhet er alt jeg sitter igjen med.

Man vil jo gjerne like norske filmer, og man heier jo på underdogen, så det gjør litt vondt å skrive dette her. Innerst inne håper jeg at jeg har feil. Selv om alle instinkter motsier det, da man føler man seg frarøvet 84 minutter av livet mitt som kunne blitt brukt på mer interessante ting - som å stirre apatisk ut i løse luften.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE