ANNONSE

BAD-GUY: Jude Law spiller den svikefulle og maktglupske Vortigern.
FOTO: SF Studios

Påkostet middelalder-eventyr

«King Arthur» er regissør Guy Ritchie's forsøk på å skildre den myteomspunnede kongen - og lykkes delvis.


Robert Depuis

 10.05.17, kl. 10:32
 31.05.17, kl. 10:48


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: «King Arthur» er en forholdsvis mørk film som prøver å kompensere for det med å holde en lett og forsøksvis humoristisk tone mellom karakterene.

Filmen er regissert av en gang Englands største hipster-regissør, Guy Ritchie - en mann som i Norge kanskje er mest kjent for sitt tidligere ekteskap med popstjernen Madonna.

Trolldomsmakt

Det er noe svikefullt i korridorene i Camelot. Kong Uthers (spilt av en litt bortkastet Eric Bana) egen bror Vortigern ser sitt snitt til tilrive seg kongetronen etter at Uther har nærmest på egenhånd, ved hjelp av sitt mektige sverd Excalibur, nedkjempet en mektig og maktsyk trollmann ved navn Mordred fra å erobre et knestående Camelot. 

Ved hjelp av en mystisk, akvatisk skikkelse i en underjordisk innsjø, som er en merkelig miks mellom en blekksprut, sexy sirener og Jabba the Hutt, ofrer Vortigern nok av sitt avkom til å gagne stor nok trollmakt fra denne mystiske skikkelsen, til å overvinne sin bror og hans magiske sverd Excalibur.

Kong Uther klarer før sitt endelikt å redde sin unge sønn Arthur, med å sende han av sted i en jolle før Vortigern får sine hender i han. Arthur blir funnet av noen gledespiker som adopterer han og oppfostrer han. Heretter følger vi den intetanende kongetronearvingen Arthurs skjebnebestemte vei til det ikoniske øyeblikket hvor han drar sverdet opp fra stenen og motvillig utfordrer sin fødselsrett, den engelske tronen.

Arthur i det ikoniske øyeblikket hvor han prøver å løsne sverdet Excalibur fra steinen

Hardbarket

Charlie Hunnam spiller King Arthur. Han er kanskje mest kjent som en hardbarket og «no bullshit» type fra det kriminelle motorsykkelmiljøet i tv-serien «Sons of Anarchy».

En karakter han egentlig ikke beveger seg veldig langt fra her. Han har bare byttet ut motorsykkelen med en hest, pistolen med et ikonisk sverd, den amerikanske dialekten med en britisk en og skinnjakka, ja, faktisk beholdt den.

Han får også sjansen til å flekse sine muskler og vaskebrett, en sjanse han ikke forspiller, antagelig til enorm begeistring for kvinnene og til stor misunnelse fra mennene.

Arthur i sin skinnjakke med Bedivere (Djimon Hounsou) i bakgrunnen

Det er ikke mye variasjon i hans skuespiller repertoar, det blir mest å gå med en kul gange, utstråle macho-vibber og bruke nevene i en og annen slåsskamp.

Hans karakter er merkelig uinteressert i alt som foregår. Han er motvillig mot det meste, til han nærmest ikke har noe valg og blir tvunget til å oppføre seg som den konge han er skjebnelagt å være. Skuespiller-ensemblet som spiller Arthurs entourage virker å følge samme uinspirerte spor og spiller nærmest på autopilot.

Jude Law prestasjon som Vortigern unnslipper dog med en viss hederlighet i behold.

En Arthur som streber med å utstråle karisma, bøter på det med å flekse muskler

Hipster-regissøren

Regissør Guy Ritchie ble raskt en av Englands hotteste regissører når han på slutten av 1990 og begynnelsen av 2000-tallet kom med et par hippe og friske gangsterfilmer med navn «Lock, stock and two smoking barrels» og «Snatch». De hentet mye inspirasjon fra Tarantino og lente seg på hurtig klippetempo, stilfull sekvenser, smarte manuselementer, kule kamera bevegelser og treffende kommentarer, som alle ble en slags signaturtrekk for Ritchie.

Her er stilen litt mer nedtonet, og mer tilpasset tidsånden den befinner seg i. Men gammel vane er vond å vende, så innimellom klarer han ikke helt å la være. Spesielt i sine «tidsmontasjer av Arthur fra barn til voksen», pøser han på med flere av sine etterhvert kjente signaturtrekk. Noe av det skal sies fungerer delvis godt, men noen ganger virker de kule signaturtrekkene litt mot sin hensikt.

Det føles som de bryter med resten av uttrykket, og gjør det litt rotete. Enkelte steder undrer man seg også litt over klippingen, som om det mangler noen scener og bare klippet videre uten behov for å avslutte den forrige. En del av kampscenene er filmet med en viss hipsterstil, som gjør det uoversiktlig og til tider litt vanskelig å følge.

Darkland og karakterdesign

Karakterdesignen og produksjonsverdien oser av høy kvalitet og er gjennomført med imponerende resultat. Spesielt de foruroligende skikkelsene i Darkland hvor Arthur blir sendt for å finne seg selv og kjenne sitt sanne kall, er skapt med den største stilsikkerhet.

Vortigerns alter-ego-vesen, og den mystiske akvatiske skikkelsen, trollbinder lerretet med sitt onde og meget urovekkende design og er fascinerende å overvære.

Effektene generelt holder et høyt nivå. Det gir produksjonen en friskhet og troverdighet som man lett kan leve seg inn i.

Arthur sammen med sitt entourage

Munter tone

Filmen er holdt i en forholdsvis mørk tone, full av heftige kampscener og annet snacks som øker underholdningsverdien. Musikken er heftig og matcher de store scenene med bravur, der den dundrer av sted med sin heftige bass og trommer.

Det akkompagnerer bildene perfekt og setter en i riktig modus. Forsøksvise forsøk på humor er ikke alltid like vellykket, men den muntre tonen gir filmen en merkelapp av en befriende avslappethet og en framtoning som ikke tar seg selv så seriøst.

Det kler det filmen selv om enkelte skuespillere har inntatt autopiloten. Man sitter likevel igjen med et inntrykk om at alt var litt for lett for våre helter, med en antagonist som ikke helt ytret full motstand og til stadighet lot vår motvillige helt slippe litt for lett unna. «King Arthur» er til tider en meget underholdende film, men hadde potensiale av en storhet som ikke er i nærheten av å fullbyrdes.

PS! Guy Ritchie forkjærlighet for fotballspillere fortsetter. Han ga jo som kjent fotballspilleren Vinnie Jones en rolle i «Lock, stock and two smoking barrels». Denne gangen lar han David Beckham få sjansen i en liten rolle.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE