ANNONSE

TRE EKSTRAORDINÆRE SKIKKELSER: Under skremmende forhold krysses tre forskjellige karakterer som deler en felles skjebne.
ALLE FOTO: DISNEY

Tiltalende univers!

«Unbreakable» fra starten av dette årtusenet fikk en indirekte og overraskende oppfølger 16 år etter med «Split», og blir nå fullendt som trilogi med «Glass».


Robert Depuis

 18.01.19, kl. 22:05
 31.01.19, kl. 00:00


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: M. Night Shyamalan gjorde stor suksess med den psykologiske thrilleren «Den 6. sans» fra 1999, hvor Bruce Willis spiller en psykolog som hjelper en liten gutt med å takle at han ser døde mennesker overalt.

Filmen ble en gigantisk publikumshit med seks Oscarnominasjoner, og gjorde samtidig M. Night Shyamalan til den hotteste og mest ettertraktede nye regissøren i overgangen til det nye millenniet.

Neste film ble «Unbreakable», også den med Bruce Willis i hovedrollen. Filmen tar for seg karakteren David Dunn, som innehar unike supernaturlige evner som kommer til syne etter å ha overlevd en fatal togulykke.

Etter flere suksesser og etterhvert også noen solide flopper, kom filmen «Split» ut av ingenting i 2016. Den handler som Kevin Wendell Crumb (James McAvoy), også kalt The Hord, som er diagnosert med 24 forskjellige personligheter, hvor en av dem har brutalt kidnappet tre tenåringsjenter.

Dette viste seg å være en oppfølger til «Unbreakable» - som ikke hadde noe direkte med «Unbreakable» å gjøre - annet enn at det foregikk i samme univers.

DEN ANONYME SUPERHELTEN: Bruce Willis gjenopptar rollen som den stille og underfundige David, som gjør alt for å tilfredsstille sin umåtelige rettferdighetssans.

Trilogi

Nå kommer altså den tredje filmen, som fullender trilogien, og bringer alle hovedkarakterene sammen for et endelig oppgjør. Tittelen «Glass» er tatt fra en karakter fra «Unbreakable» spilt av Samuel L. Jackson.

Bruce Willis' karakter, den såkalte protagonisten fra «Unbreakable», bruker sine supernaturelle evner til å jakte Kevin Wendell Crumb, og stanse hans groteske tilbøyeligheter.

Omstendighetene vil at deres veier vil krysses med Glass. Samtidig blir vi introdusert for en ny karakter i underfundige Dr. Ellie Staple, spilt av Sarah Paulsons, som gir grobunn for et interessant plot som etter hvert eskalerer i en uventet retning.

THE BEAST: James McAvoy storkoser seg med sin sammensatte karakter

Tegneserie-inspirert

I korte trekk nøstes alle løse tråder opp fra de to foregående filmene i «Glass», og lar alle karakterene samles for et endelig oppgjør. Plottet bruker tegneserier aktivt som inspirasjonskilde, nærmest som faglitteratur.

M. Night Shyamalan, som også står for manus, har skapt et spennende og interessant univers med noen komplekse karakterer. Det største problemet jeg har, er hans trang til å overforklare alt. Ingenting blir overlatt til fantasien, alt skal tydeliggjøres ned til minste detalj.

Etterhvert blir det ekstremt irriterende i alle karakterenes behov til å forkynne sine planer og teorier. Det er kun Bruce Willis' karakter som for det meste foretrekker stillhet. Jeg sliter også litt med motivasjonen bak hele plottet. En må legge godviljen til for å bli overbevist da mye skurrer og virker fornuftstridig.

SUPERSKURKEN MR. GLASS: Samuel L. Jackson gjentar sin rolle fra «Unbreakable» som den benskjøre mesterhjernen med onde hensikter

Solid uttrykk

Skuespillet er upåklagelig, spesielt James McAvoy ser ut til å hygge seg med sine 24 personligheter. Musikken til komponist West Dylan Thordson er en blanding av lyder og musikk som overlapper inn og ut av hverandre og bidrar effektiv med å bygge opp stemningen.

Selve bildekomposisjonen er forholdsvis klassisk, med noen finurlige kameraturer som skaper et solid uttrykk.

GJENSYN: Offeret fra «Split», Casey Cooke (Anya Taylor-Joy) møter igjen sin mangesidede kidnapper

Intenst

Intensiteten daler noe halvveis med alle sine forklaringer, før den tar seg opp igjen mot slutten. Premissene forlanger nærmest at du kjøper logikken og motivasjonen, som er litt diffuse og enkle i sin tankegang. Filmen har imidlertid noen kort den spiller ut med overraskende effekt i et meget tiltalende konsept.

Det anbefales imidlertid at du har sett de to foregående filmene. Da vil du få mer ut av plottet, selv om det ikke er nødvendig for å forstå filmen - filmens karakterer er jo tross alt sykelig opptatt med å forklare alt ned til minste detalj.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE