ANNONSE

MILJØKAMP: Al Gore besøker deler av verden som er skadelidende grunnet konsekvensene etter klimaendringene.
FOTO: United International Pictures

Klimadokumentar prøver for hardt

«En ubehagelig oppfølger» følger opp den Oscarvinnende filmen «En ubehagelig sannhet» som tok for seg det største miljøproblemet den moderne verdenen står ovenfor, nemlig klimaendringene.


Robert Depuis

 04.10.17, kl. 10:54
 06.10.17, kl. 15:34


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Nå, ti år senere formidler oppfølgeren den nåværende tilstanden til verden i et heller alarmerende bilde.

Viktig budskap

Budskapet i filmen er uten tvil en av de mest omfattende og viktigste problemstillinger verden står ovenfor.

Uansett hvilke holdninger man skulle ha til det virkelige faktum, så kan ingen argumentere mot at naturkatastrofene og stormene blir stadig flere og kraftigere. At isen på Grønland smelter i rekordtempo, og at verdenshavene og temperaturene stiger bekymringsfullt.

Al Gore turnerer verden med sin PowerPoint fremstilling om klodens tilstand, og filmen blir spesielt hans bidrag under klimakonferansen i Paris kraftig vektlagt.

Verdens tilstand

Tidligere visepresident Al Gore bidrar også i oppfølgeren, hvor vi følger han verden rundt mens han dokumenterer de tidligere nevnte endringen i klimaet. Sånn sett fungerer første halvdel av filmen som en effektiv og skremmende opplysning om tingenes tilstand.

Deretter mister dessverre filmen fokus i andre halvdel. I stedet for å fokusere på hovedtemaet, blir fokuset flyttet over på Al Gore selv og hans personlige kamp mot en politisk opposisjon som befinner seg i lommene til store kapitalistiske krefter.

En motstand som har eskalert det siste tiåret, og som kjemper en innbitt kamp mot det de kaller er grunnløse påstander om at klimaendringene er menneskeskapte.

Politisk martyr

Al Gore blir nesten fremstilt som en politisk martyr som på egenhånd kjemper miljøets sak. Det er ingen tvil om at mannen har gjort en formidabel innsats samtidig som han har ofret sin politiske karriere i kampen for klimaet.

Men for filmens hovedtema bidrar det mer til at det blir en dokumentar om en persons kamp mot overmakten - noe som selvsagt kunne vært interessant nok i seg selv - men som her føles mer villedende og ødelegger mye av det store bildet.

For mange virkemidler

Dokumentarskaperne føler samtidig et behov for å bruke dramaturgiske virkemidler som passer bedre i en spillefilm, med en musikk som føles i overkant dramatisk.

Det føles unødvendig, og skaper en følelse av et drama som oppleves nærmest belærende og undervurderer sin seer.

Filmen har mye på hjertet, og et av de viktigste tema angående vår klodes fremtid, men det faller dessverre litt igjennom på måten den formidler sitt budskap - noe som er synd all den tid tematikken, dens problemer og mulige løsninger er viden aktuelle.

PS! Filmen har siste visningdag på KinoCity torsdag denne uken.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE