ANNONSE

BOBLE OG KAMPROBOT: Charlie strever med å finne sin plass blant overfladiske, usikre, frustrerte og mobbende jevnaldrende.
FOTO: PARAMOUNT

Jenta og Jernkjempen

«Bumblebee» er overraskende severdig hvis kaster all sunn fornuft på havet og lar seg fascinere av samspillet mellom en utilpasset tenåring og en søt utenomjordisk robot.


Robert Depuis

 07.01.19, kl. 07:24
 17.01.19, kl. 18:49


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: I løpet av de foregående fem filmene har «Transformers»-franchisen hatt en bratt dalende kurve, fra et allerede ujevnt utgangspunkt. Når det kommer til kreativitet har dette forsøkt kamufleres med større budsjetter, flere roboter og mer eksplosjoner.

Denne gangen prøver produsentene å tenke nytt, selv om konseptet er det samme, fokuserer man kun på én robotkarakter.

Og det er ikke hvem som helst, nemlig den mest populære av alle robotene, Bumblebee. De lar han bære filmen sammen med den frustrerte tenåringen Charlie. Og for dem som ikke skulle vite det, er Bumblebee roboten som kan forvandle seg til en gul Volkswagen Boble i den originale tegnefilmserien. (I «Transformers»-filmene var han en kul Camero).

PÅ FIENDTLIG TERRITORIUM: Leketøysprodusenten Hasbros robotleker fra 80-tallet fortsetter sin intergalaktiske krig.

Retro

«Bumblebee» er historisk iscenesatt før resten av franchisen, og handlingen utspiller seg derfor på 80-tallet, som er det nye retrotiåret filmbransjen har lagt sin elsk på. Dermed en verden full av underlige hårfrisyrer, moter og ikonisk musikk fra den største guilty pleasure-mappen.

Filmen har mer eller mindre stjålet deler av plottet fra «Gutten og Jernkjempen». Selvsagt byttet gutten ut med en jente med navn Charlie - en jente i tenårene, som sliter med å få innpass blant sine jevnaldrende. Hun holder seg derfor mye for seg selv, samtidig som hun dveler i sin sorg over sin far som har gått bort.

Hun finner en slags utvei og trøst i deres felles bilprosjekt, som hun fortsatte på egenhånd. Alt dette blir ytterligere komplisert når hun får en gul Volkswagen boble på 18-årsdagen - som viser å være Bumblebee. Det utvikles raskt et genuint vennskap, men utfordringene med å holde Bumblebee hemmelig fra en fientlig omverdenen er store. En omverden hvor tilsynelatende alle jakter på dem, inkludert militæret, FBI og to av Bumblebees robotfiender fra hjemplaneten Cybertron.

SØT KRIGSMASKIN: Bumblebee prøver å gjøre seg liten.

Spinoff

Dette er en såkalt spinoff av den opprinnelige serien, så filmen lever sitt eget liv, selv om den på mange måter må synkroniseres med den første Transformers-filmen for kontinuitetens del. Regissør Michael Bay fra de første fem filmene har blitt byttet ut med nytt blod, animatøren og regissøren fra stop-motion filmen «Kubo and the two Strings», Travis Knight.

Han gjør det beste ut av et tynt manus, hvor mye av historiens progresjon må gi mening ved hjelp av ulne replikker. Effektene fungerer best på jorden, når det ikke er for mye som skjer. Blant annet en hel Cybertron-sekvens virker ganske ullent effektmessig. Lydbildet er mektig og imponerende. Foto holdes mer i ro, hvilket skaper et godt grunnlag for å oppleve robotenes slåssing og transformering, som i de tidligere filmene har vært nærmest umulig å tyde.

TIDLIGERE WRESTLER: John Cena spiller agent Burns, og fungerer som filmens komiske alibi med stor suksess.

Troverdig samspill

Oscarnominerte Hailee Steinfeld (True Grit), har opplevd en rakettkarriere i Hollywood, som til og med inkluderer en hit på hitlistene verden over med sangen «Starving». 

Hun spiller Charlie med sin egen sjarm, og klarer å skape et troverdig samspill med Bumblebee, som er essensielt for å holde historien gående.

Bakgrunnshistorien er selvsagt latterlig hvis man lar seg friste til en fornuftig evaluering. Vi snakker tross alt om en gjeng med mekaniske utenomjordiske roboter som kan transformere seg til kjøretøy som ligner mistenkelig på jordiske kjøretøy. De kriger en planetødeleggende krig på en planet kalt Cybertron. De snakker selvsagt engelsk, som jo må være et universalt språk som utvikles naturlig i alle av universet mangfoldige evolusjoner.

BUMBLEBEE I KAMPMODUS: Den rå «badass»-versjonen av Bumblebee blir tidvis lokket ut fra den tilsynelatende uskyldige framtoningen.

Uhøytidelig

Filmatisk sett er dette fortsatt en «Transformers»-film, hvilket også er dens største svakhet. Man må bare slå av all sunn fornuft, og klarer man det, har den overraskende mye positivt med seg. 

«Bumblebee» er selvsagt en film for ungdommen og de små som er store nok til å passere aldersgrensepolitiet. Den «Gutten og Jernkjempen»-inspirerte historien skaper en overraskende severdig film, som også har et komisk tilsnitt i den tidligere wrestleren John Cena. Det er en film som heldigvis ikke tar seg selv så seriøst, og blir et friskt pust i forhold til de tidligere filmene.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE