ANNONSE

Woody får en ny lekevenn, som sliter med å passe inn, all den tid han tror han er søppel
FOTO: Disney/Pixar

Enestående!

«Toy Story 4»: En oppfølger av en oppfølger av en oppfølger - helt utenom det vanlige.


Robert Depuis

 07.09.19, kl. 19:54
 23.09.19, kl. 11:12


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: For snart 25 år siden kom den første dataanimerte helaftens spillefilmen, «Toy Story», som samtidig startet en liten revolusjon innen animasjonsbransjen. Den til da dominerende animasjonsformen, tegnefilmen, begynte etter dette gradvis å slite og ble degradert til tv-serier, i hvert fall i Hollywood.

Selskapet bak revolusjonen het Pixar, og ble straks det mest ettertraktede animasjonsselskapet i Hollywood. De tiltrakk seg de største talentene og polerte dem til storhet. Laurbærene ble heller aldri hvilt, og de ga ut den ene suksessen etter den andre, som «Småkryp», «Oppdrag Nemo», «Monsterbedriften» og «Biler» bare for å nevne noen.

Toy Story 4_02.jpgGjengen er igjen samlet for litt halsbrekkende action

Animasjonstronen

Pixar kunne ikke gjøre noen feil, og oppskriften var tilsynelatende såre enkel. De satset på gode og gjennomarbeidede historier som både appellerte til voksne og barn. De hadde elskverdige karakterer som ble bearbeidet på detaljnivå, fra design til eksepsjonell animasjon. I løpet av kort tid tok de gradvis over animasjonstronen til Disney, som svarte med å kjøpe dem opp.

Og som et selskap underlagt det oppfølgerglade gigantselskapet Disney, er det vel ikke overraskende at det kommer enda en oppfølger av den nærmest perfekte trilogien «Toy Story». Så med det i bakhodet, har man et litt ambivalent forhold til å skulle bivåne en nummer fire av «Toy Story». Det føles som man har mer å tape enn å vinne, i hvert fall når de gjelder anseelse, for det pengeinnbringende er en temmelig risikofri affære og ofte motivasjonen når pengekåte eiere lurer i bakgrunnen.

Toy Story 4_03.jpgBuzz viser hvem som fortsatt kan «fly» med stil

Trumfkort

Men det er selvsagt et trumfkort her som ikke må bli glemt, nemlig Pixar. De har fortsatt den kunstneriske integriteten i behold. Denne gangen overlater de roret til en sulten regissørdebutant for det lange formatet, Josh Cooley, som raskt viser sin verdighet med sin kjærlighet for karakterene og bringer de videre med den største respekt.

Den samme gjengen er fortsatt samlet, med Woody som den selvsagte lederen. Gjengens nye eier er ei lita engstelig jente med navn Bonnie, som etter første dag på førskolen bringer hjem en ny, selvlaget leke kalte Gaffen. Woody gjør alt i i sin makt at den nye leken skal føle seg hjemme, noe som ikke er så lett all den tid den tror den er søppel.

Dette skaper videre forviklinger når Woody, selvutnevnt barnevakt for Gaffen, og resten av gjengen blir med ut på en roadtrip med Bonnies families nye campingbil.

Toy Story 4_04.jpgNye karakterer dukker opp, her med dukken Gabby Gabby og en av hennes lakeier i form av en buktalerdukke

Plettfri

Dermed er premissene satt for en opplevelse som ivaretar de fleste følelsene en film av dette formatet bør inneha. Historien oppleves original, og krydres av konstante friske innslag av nye karakterer, hvor noen creepy buktalerdukker stjeler mye av oppmerksomheten.

Lydbildet er rent og ekstremt effektiv. Stemmegalleriet holdes intakt og slippes fri i de stedene hvor de virkelig kan skinne. Animasjonen er plettfri, perfeksjonert ned til den minste detalj med en fantastisk timing. Historien er effektiv klippet, og fører historien konstant fremover, samtidig som den skaper rom for noen fantastisk morsomme scener.

Karakterene har fortsatt beholdt det menneskelig aspektet med seg, hvor Woody er en karakter det er umulig å ikke bli glad i. Man føler med disse lekene, og investerer hele sitt følelsesregister i dem. «Toy Story 4» klarer utrolig nok å fornye seg selv, samtidig som den beholder det som er fantastisk fra de foregående filmene.

Toy Story 4_05.jpgDucky og Bunny er to sammensydde karakterer som bidrar generøst på på underholdningsbarometeret

Genuin glede

Her er det mye hjerte, kvalitet og dybde, som de fleste live action filmer hadde slitt med å etterkomme. Så skepsisen til oppfølgere etterfulgt av høye tall blir fort gjort til skamme. For tenk hvis alle oppfølgere kunne være like vellaget og nytenkende som denne filmen.

«Toy Story 4» er en film for barn og voksne i alle aldre. Hva er det å ikke like med denne filmen? Absolutt ingenting, den har alt og etterlater en herlig følelse av genuin glede, og et smil som ikke vil forsvinne med det første. Dette er en type film som får en til å huske hvorfor man elsker filmmediet i utgangspunktet!

Anmeldelsen er basert på den originale versjonen.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE