ANNONSE

JULENISSE-SUKSESS: Disse tre er sentrale i det som er av Drammens største filmsuksesser gjennom tidene; Fra venstre: Jonathan Gebuhr, produsent Yvonne Blavik fra Godt Sagt og regissør Robert Depuis.
Foto: Simen Falck Evensen

Drammensregissør deltar på prestisjefylt filmfestival

DRM24-filmanmelder og regissør Robert Depuis fra Drammen er plukket ut av selveste Whoopi Goldberg som eneste norske representant på den prestisjetunge Tribeca Film Festival i New York med kortfilmen «Julenissens fall».


Redaksjonen

 10.04.19, kl. 20:44
 24.04.19, kl. 22:48


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Det dreier seg om en litt annerledes barne- og julefilm, en animasjonsfilm der Julenissen ikke alltid fremstår på samme måte som vi er vant til å se ham.

Det handler om at nesten ingen barn lenger tror på Julenissen, og det gjør at Julenissen selv er i ferd med å forfalle. Men en som virkelig tror på nissen er den fantasifulle gutten Vetle, og spørsmålet er om akkurat det kan være med på å redde Julenissens fremtid.

LES OGSÅ: Drammensregissør vant pris med kortfilmen «Julenissens fall»

Drammensfilm

– Det er vel kanskje en litt mer dyster julefilm enn vanlig, og det er en film som også inneholder et viktig budskap om å ikke drepe fantasien til barna. I tillegg så er jo dette med animasjonsfilm veldig spesielt; litt virkelig samtidig som det er uvirkelig. Det er noe tidløst over døde dukker som våkner til live, sier regissør og mannen bak filmidéen; Robert Depius fra Drammen.

Robert er også filmanmelder i DRM24 på si, og har studert animasjonsfilm i Volda og gått på filmskole i København der avgangsfilmen «EXIT» ble tatt ut til Cannes Filmfestival i 2005.

”Julenissens fall” er produsert av kommunikasjonsbyrået Godt Sagts filmavdeling i Drammen, tidligere Catapult, med Yvonne Blavik (produsent), Jannik Fagerhøi (fotograf), Harald Wahlum (etterarbeid) og Steinar Sørensen (klipp) i spissen. I tillegg har blant andre Steinar Kaarstein (dukkemaker/effekter) og Linda Fagerli Sæthren (animasjon) hatt sentrale funksjoner i det omfattende filmarbeidet.

Jonathan (13) fra Åssiden

De profesjonelle skuespillerene Jan Sælid, Fridtjov Såheim og Tone Merethe Aas Skålevik innehar stemmene til henholdsvis Julenissen og Vetles far og mor, mens Vetle ”spilles” av Åssiden-gutten Jonathan Gebuhr(13) som var ti år da innspillingen startet.

– Jeg gikk vel i 4. klasse da, og det var både morsomt og slitsomt. Det var mange opptak, og vi satt blant annet i lydstudio hos Donkeyboy. Det var kult, sier Jonathan som får masse ros av både regissør og produsent.

– Jonathan ble valgt blant annet fordi stemmen hans passet veldig bra til rollefiguren, og lydteknikerne var veldig import over unguttens innsats, sier produsent Yvonne Blavik i Godt Sagt.

SKOLEFREMVISNING: Regissør Robert Depius og produsent Yvonne Blavik var nylig i klassen til Jonathan Gebuhr på Aronsløkka skole for å fortelle om filmen. (Foto: Simen Falck Evensen)

Fem års produksjon

Det har vært en lang prosess fra oppstart til mål for ”Julenissens fall”, nærmere bestemt fem år.

– Ja, det er veldig komplisert og tidkrevende å lage animasjonsfilm. Ett sekund film består av 25 bilder. Men vel så vanskelig har det vært å få til finansiering av et stort prosjekt som dette. Vi har søkt over alt for å få inn bidrag til produksjonen, og med et budsjett på 2,4 millioner kroner og 800.000 kroner i støtte så har det blitt en del dugnadsarbeid og sene kvelder, sier Robert som nå endelig kan glede seg over resultatet.

Allerede i fjor høst, på aller første filmfestival etter lanseringen, vant ”Julenissens fall” prisen for beste barnefilm på den nordiske filmfestivalen; Fredrikstad Animation Festival, og filmen ble deretter tatt ut til filmfestival i Belfast med engelsk teksting.

I år har det hele toppet seg med uttak og deltakelse på verdens største kortfilmfestival i Clermont-Ferrand i Frankrike i februar, og prikken over i-en ble satt da filmen, som den eneste norske, nylig ble tatt ut til den prestisjetunge filmfestivalen Tribeca i New York i slutten av april.

Robert DeNiro og Whoppi Goldberg

Det var hele 5000 filmer inne til vurdering, og ”Julenissens fall” ble plukket ut som en av av seks animasjonsfilmer av juryen med selveste Whoopi Goldberg i spissen. Tribeca Film Festival ble for øvrig grunnlagt av Jane Rosenthal og Robert De Niro i 2002. Festivalen har mer enn tre millioner besøkende hvert år, inkludert en rekke kjendiser fra kunst-, film- og musikkverdenen.

– For meg er dette noe av det største som kunne skje med denne filmen. Jeg er faktisk litt skremt av hele greie. Det er nesten uvirkelig at vi er en av de seks utvalgte, sier Robert Depius som i slutten av denne måneden reiser over til New York sammen med Yvonne Blavik og Harald Wahlum.

JONATHAN: Det er Jonathan Gebuhr (13) fra Åssiden som innehar stemmen til fantasifulle gutten Vetle i ”Julenissens fall”. (Foto: Simen Falck Evensen)


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE