ANNONSE

Jentene gjør sitt for å underholde den fremmede, men sjarmerende gjestene.
FOTO: United International Pictures

Drama høyt på feromoner

Colin Farrell ser ut til å storkose seg i det kvinnelige selskap. I hvert fall for en stakket stund, før følelser setter sjalusi og intriger igang.


Robert Depuis

 13.09.17, kl. 11:48
 18.09.17, kl. 11:10


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Året er 1864. Det går mot slutten av den amerikanske borgerkrigen. En skadet soldat fra Nord-statene er på rømmen i midten av sørstat-territorium i delstaten Virginia. Han søker ly i en liten privat skole kun for jenter.

Det går ikke lang tid før hans sjarm setter følelser i sving hos jentene på både godt og vondt.

Miss Martha i Nicole Kidmans skikkelse styrer sin lille kvinneskole midt i den amerikanske borgerkrigen, med hard disiplin.

Leker med formatet

Mens borgerkrigen alltid ligger i bakgrunnen som en konstant lydkulisse befinner det virkelige dramaet seg i herregården til Miss Martha (Nicole Kidman). Regissør Sofia Coppola har en minimalistisk tilnærming til materialet, hvor musikken nærmest er fraværende. Det er befriende på mange måter. Det lar henne få sjansen til å leke med lydbildet, og forsterke de omgivende lydene ytterligere. Så når musikken omsider kommer, mest i lange dype toner får det en ekstra dimensjon og forsterker intensiteten.

Bildeformatet er satt i 1.66:1, som er et mye høyere og smalere utsnitt enn standard kinoformat. Dette formatet, sammen med et for det meste stillestående kamera, bidrar til å gjøre det hele mer klaustrofobisk. Det føles dog mindre filmatisk, men vakre, sammensatte komposisjoner av vakre, naturlige lyssatte bilder veier opp for det.

Colin Farrells karakter korporal McBurney havner i «Eden», med de fristelser det innebærer

Strekker det ikke langt nok

Filmen har flust med kvaliteter, som skinner med bruk av små virkemidler. Dramaturgisk blir det dog etterhvert litt for stillestående, uten for mye motstand når planene endelig blir satt i verk. 

Karakterenes vilje gir litt for fort etter uten for mye overveielser, selv om samspillet mellom skuespillerne er meget troverdig og imponerende. Jentene blir litt for snille mot hverandre seg i mellom med tanke på intrigene som oppstår. Det kunne vært interessant å se filmen strekke det enda lenger. Selv om det mørke fortsatt er forholdsvis godt bevart, etterlater den en følelse at man kunne gått enda dypere når det gjelder hva menneskene er kapable til av dyriske instinkter når sjalusi, misunnelse, frykt og kjødelige lyster tar over hjernen og trumfer all videre sunn fornuft.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE