ANNONSE

Shia LaBoeuf og Sverrir Gudnasoner er hensholdsvis John McEnroe og Bjørn Borg.
FOTO: Nordisk Film Distribusjon

Imponerende filmatisering av Wimbledon-finalen i 1980

«Borg» etterlater følelsen av et naturlig og usminket bilde av to av tennissportens legender, og deres rivalisering på og utenfor banen.


Robert Depuis

 13.09.17, kl. 10:47
 19.09.17, kl. 11:39


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Historien nådde det ultimate klimaks i den heidundrene tennisfinalen i Wimbledon i 1980, og det er nettopp denne tennismatchen som er hovedfokus for hele handlingen.

Vi følger en ensom Bjørn Borg, som sliter med angst og forventningspress både fra seg selv, pressen og en hel nasjon i forbindelse med å klare å vinne Wimbledon for femte året på rad. Samtidig følger vi den unge fremadstormende John McEnroe, som er kjent for sitt voldsomme temperament og eksplosive utagering på banen. Dette tennisferdighetene i skyggen, og etterlater han med en økende frustrasjon over å ikke bli tatt seriøst som profesjonell tennisspiller. De to rivalene står dermed i veien for hverandres videre suksess.

John McEnroe i en av sine etterhvert velkjente utageringer

Genuint

Det at filmen fokuserer på den legendariske matchen tror jeg også er grunnen til at det fungerer så godt. Biografier har en tendens til å ville fortelle for mye, og prøver å fylle mest mulig inn på kortest mulig tid uten at det bringer oss noe særlig nærmere karakterene.

Her får vi et godt innblikk i begge rivaler utifra et kort øyeblikk i livene deres. Det føles genuint, og ikke forhastet.

Vi får lære å kjenne våre to rivaler i løpet av tiden før og rundt kampen. Borg, som var kjent for å være den følelsesløse maskinen på banen, med McEnroe som den strake motsetning, med et temperament som tidvis overskygget den naturlige feinschmecker i han. Ved hjelp av flashbacks blir vi også bedre kjent med deres yngre selv, deres lange kamp og hva de måtte ofre for å komme så langt.

Bjørn Borg med kjæresten Mariana Simionescu (Tuva Novotny)

Autentisk

Regissøren Janus Metz gjør en meget god jobb og har klart å få frem et autentisk og realistisk bilde av sekvensene. Produksjonsverdien er strålende, og man opplever virkelig å være tilbake til 1980, og oppleve kampen live.

Både Sverrir Gudnason og Shia LaBoeuf gjør strålende prestasjoner i rollene, og føles mer eller mindre som Bjørn Borg og John McEnroe dem selv. Selve tennisprestasjonene føles troverdige, og blir klippet sammen på en slik måte at det oppleves ekte. Innlevelsen og den menneskelige usikkerheten kjennes på kroppen. Filmen etterlater et naturlig, usminket og rett og slett imponerende bilde av to av tennissportens legender.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE