ANNONSE

FOTO: Arthaus

Arabisk film om personlig opprør

«Min arabiske vår» er en arabisk film om en innesluttet manns voksende frustrasjon.


Robert Depuis

 07.05.17, kl. 16:45
 31.05.17, kl. 10:48


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: «Min arabiske vår» foregår i Tunisia, og handler om Hedi. En ung mann som i hele sitt liv har levd i skyggen av sin mer suksessfull eldre bror.

Hedi har en ekstrem dominerende mor som bestemmer alt som kan bestemmes kan i hans liv. Moren har ordnet han et kommende giftemål med en ung dame med navn Khedija (Omnia Ben Ghali). Hun er meget vakker, men fastlåst i de samme dype tradisjoner som Hedis mor. En verden Hedi har problemer med å forholde seg til.

Hedi, som den konfliktskye mannen han er, lar seg derfor bli diktert av sin mor. Han eksisterer kun som sin mors lakei, inntil han møter den mer frisinnede Rym. Hun setter i gang noe som ligner et lite opprør i Hedi.

Et av mange inderlige øyeblikk mellom Hedi og Rym

Universell film

Med et lite bakteppe av etterdønningene av den arabiske våren, sniker filmen seg rolig av sted, og vi lærer sakte og sikkert Hedi bedre og bedre å kjenne.

Dette er en universell film med veldig lett gjenkjennelige problemstillinger, som er lette å relatere seg til. Hedi's karakter er til tider frustrerende å følge, men han har en sympatisk aura over seg som gjør det lett å sympatisere med han. Og med de ulike utfordringene og problemene i samfunnet generelt, med bl.a. arbeidsledighet og sviktende turisme i bakgrunnen, bygger filmen en interessant vinkling på den tradisjonelle arabiske kulturens møte med vestens mer liberale idelogi.

Filmatisk jobber filmen meget tradisjonelt, med rolig kameraføringer, og enkle bildeutsnitt. Tonen er dempet, og scenene tar seg god tid til karakterene. Det er en meget karakterdreven film hvor Majd Mastoura spiller Hedi med en herlig dempet holdning som uttrykker mye uten ord.

«Min arabiske vår» er ingen perfekt film, men er et interessant innblikk i en verden vi ikke ser så mange filmer fra. En verden som føles meget forskjellig fra vår, men samtidig ikke.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE