ANNONSE

NOE TRUER: Den nye gjengen er samlet, med to gamle kjenninger i bakgrunnen.
Alle foto: Lucasfilm LTD

Episk, storslått og skuffende

«Star Wars: The Rise of Skywalker»: En ny «Star Wars»-trilogi blir fullendt, og det med en litt skuffende bismak.


Robert Depuis

 18.12.19, kl. 22:43
 01.01.20, kl. 16:54


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: En trilogi av en trilogi har nådd sin endestasjon, hvor det gode mot det onde har nådd sitt foreløpige klimaks i en galakse langt, langt vekke, i en tid for lenge siden. Disney og regissør J.J. Abrahams har tatt over stafettpinnen til George Lucas og videreført hans enestående arv av et univers som siden første film i 1977, har utviklet seg til noe mer enn en filmsaga.

Det har utviklet seg nærmest til en religion, i mangel av et bedre ord, med millioner av tilbedende fans. Noe som også innebærer store lukrative sider, hvor verdens mektigste filmselskap Disney har kjøpt opp hele festen og vil ha mest mulig av kaka.

Star Wars IX_02.jpgANDROIDEN BB-8 ER TILBAKE: Denne gangen har han fått en ny venn som er enda litt søtere

Tilfredsstiller lojale fans

Derfor trenger de å lage flere filmer, og hyre inn gamle kjenninger slik at gamle fans blir blidgjort.

Nye yngre fans lokkes med nye karakterer, gjerne med en faktor som knuser aller søthetsbarometere. Deretter skapes det en historie tett opptil den opprinnelige suksesstrilogien, og hyres inn gamle originale skuespillerne i små biroller slik at den lojale fansen også skal bli tilfredssstilt. 

Vekk er dessverre intimiteten, og behovet for å skape noe originalt.

Star Wars IX_03.jpgKLAR FOR Å HOPPE INN I LYSFART: Det er ikke en Star Wars-film uten at det ikoniske skipet Millenium Falcon er med.

Noe stort og ondt truer

«Star Wars: «The Rise of Skywalker» fullender det som «The Last Jedi» og «The Force Awakens» startet. Den mørke siden med de onde Sithene i spissen, er i ferd med å fullføre sin store mystiske plan.

Kylo Ren (Adam Driver), fungerer fortsatt som en marionett for noe stort og ondt som lurer i kulissene. Hans bånd til Rey (Daisy Ridley) blir sterkere og sterkere, uten at noen av dem forstår hvorfor. Samtidig har Rey undergått Jedi-trening hos prinsesse Leia (Carrie Fisher), slik at hun lettere kan kontrollere sine enorme krefter som hun oppdaget i «The Last Jedi».

Men Rey aner at noe ondt er i gjære, og sammen med resten av sitt snedig sammensatte team av ulike karakterer og androider, setter hun ut for å redde Galaksen atter en gang.

Star Wars IX_01.jpgDEN MØRKE SIDEN: Darth Vader-kloningen Kylo Ren tar for seg på en av galaksens mange slagmarker.

Ingen helhet

Skuespillet er tilfredstillende nok. Foto bruker de opprinnelige filmene som en mal. Effektene er spektakulære, med et lydbilde som imponerer. Det føles som en Star Wars-film, det skal den ha, mye også grunnet musikken og scenografien.

Det er rikelig med underholdning. Det er storslått. Det er episk. Det er påkostet. Atmosfæren er blendende. Det virker som det viktigste er der for å blidgjøre fansen, med unntak av kanskje det aller viktigste, den opprinnelige sjarmen og lekenheten, og en historie som føles frisk.

Som en trilogi fungerer de tre siste filmene heller ikke som en helhet. Filmen virker ikke helt som den vet hva den vil med historien, og ombestemmer seg flere ganger underveis.

Star Wars IX_05.jpgTRIST FARVEL: Carrie Fisher spiller prinsesse Leia for siste gang, med hjelp av litt dataeffekter.

Tomt

Så selv om man blir underholdt, med et teknisk sett imponerende visuelt skue, sitter man like fullt igjen med en tom følelse. Det hele føles lite gjennomarbeidet historiemessig, fullt av huller i plottet og selvmotsigelser.

For ikke å snakke om den episke slutten, som gir lite mening. Alt i alt bidrar den siste filmen i den siste trilogien til å trekke ned den opprinnelige trilogiens status som tidenes science-fiction-saga. Noe den selvsagt nok fortsatt alltid vil ha, i hvert fall for denne generasjonen - selv om den har fått noen riper i lakken.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE