ANNONSE

FULLT HUS: Over 60 kvinnelige deltakere tok turen til Strømsø lørdag kveld.
FOTO: BENEDICTE HAUGAARD / ALEXANDER JANSEN / DRM24

Damenes aften med fokus på øl

Lørdag kveld samlet over 60 damer seg på Papirhuset for å smake seg gjennom ølets univers.


Benedicte Haugaard

 22.04.18, kl. 15:03
 22.05.18, kl. 10:00


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Over 60 damer i alle aldre samlet seg på Papirhuset da «Damenes aften» gikk av stabelen lørdag kveld. 

Gulating ølutsalg, med Siv-Lene Jakobsen fra #RosaJenterLikerOgsåØl i spissen, stilte opp som samarbeidspartner med seks forskjellige, og relativt lettdrikkelige øltyper fra lokale bryggerier som Haandbryggeriet, AJA og Eiker. De to sistnevnte bryggeriene hadde også med seg hver sin representant som snakket litt rundt hva vi smakte og luktet.


Det ble snakket mye om hvor kjedelig pilsen var, og hvor lite øl damer drikker i dag i forhold til før. Selv er jeg både dame og øldrikker, og jeg som nesten utelukkende bestiller meg en Aass pils i baren på en solfylt lørdag ettermiddag fikk utfordret smaksløkene under lørdagens festligheter.

DAMEØL-TESTER: Journalist Benedicte Haugaard i DRM24 forteller hvordan hun opplevde Damens Øl-aften fra eget perspektiv.

Seks øl - én favoritt  

De to første flaskene kom fra AJA bryggeri. Den lyse og friske sommerølen «Saison Terroir» var lettdrikkelig og skulle passe utmerket til blåskjell, men det var sterkølet «Beaivi Blonde» som endte opp som AJA-favoritten blant alle damene på bordet mitt. Den holdt åtte prosent, luktet tropisk juice, og var søtere og mindre bitter enn sommerølen. 

AJA SAISON TERROIR: Vår og sommer betyr reker og blåskjell. Denne skal passe utmerket til nettopp det.

MANGE DELTAKERE: Det var 50 påmeldte deltakere, men flere slang seg på i siste liten.

SPENT: Noen var glade øldrikkere, andre mer skeptiske. Dette arrangementet var for alle.


Fra Haandbryggeriet fikk vi først servert den tropiske bomben «Humlejuice - Juicy session IPA». Denne holdt 4,5 prosent og smakte melon, appelsinskall, papaya og lime, og ble kveldens favoritt for min del. Et lyst og lett øl med masse smak - en sikker vinner dersom du ikke trodde du likte øl.

«Framboos Vintage 2016» ble servert med klar tale fra Siv-Lene Jakobsen: - Ikke fyll glasset før du har smakt! Det røde bringebærølet holdt åtte prosent og har vært lagret på eikefat i 18 måneder og luktet fantastisk, men ble for surt for mange av de kvinnelige smakslølene på Papirhuset. Av damene rundt meg var jeg den eneste som drakk opp. Men igjen, jeg elsker øl.

De siste flaskene kom fra Eiker ølfabrikk. Først fikk vi servert dessertølet «Eiker Mocca», en fyldig og rund melkestout brygget med kakaobønner med ettersmak av sjokolade. 

Kveldens siste flaske inneholdt mjød med lynghonning og villbringebær, og skal vi tro Eiker ølfabrikks talsmann er det denne du skal servere vorspielet rett før dere drar videre. Denne var intens og holdt syv prosent, men falt likevel bedre i smak enn sjokoladeølet.

FORFATTER: Inger Lise Uhlen presenterte boka si og snakket om damers ølhistorie.

Damer og øl

Inger Lise Uhlen er én av tre forfattere bak boken «Damer og øl». Hun var tilstede og snakket litt om boken og damers ølkultur gjennom tidene. 

- Damer i dag burde være mer interessert i øl. I gamle dager var kornforvaltning og ølbrygging husfruas arbeidsoppgave. I dag drikker damer nesten bare vin, og jeg tror det er fordi vi ikke vet hva som finnes der ute, sa Uhlen.

ROSA JENTER LIKER OGSÅ ØL: Dette er navnet på hashtaggen, facebooksiden og gruppen startet av Siv-Lene Jakobsen.

I SINE NYE T-SKJORTER: Alle deltakerne fikk en goodiebag med t-skjorte, glass fra Haandbryggeriet og godteri fra Amundsen Spesial.

Enkelt å lage noe man liker

Det er registrert 250 bryggerier i Norge, og 2.150 forskjellige øl. Uhlen syns det er synd at damer ikke brygger mer selv.

- Å brygge øl er en enkel jobb som alle klarer, og det fine er at du kan tilsette akkurat hva du vil, og hva du liker! Mitt første bryggeprosjekt var en belgisk hveteøl med rabarbra og hylleblomst, fortalte Uhlen.

Det finnes visst 800 ulike smakskomponenter, og alle kan brukes i øl. Forfatterens oppfordring fikk meg til å ville tørke støv av det ubrukte hjemmebryggsapparatet samboeren kjøpte på impuls. Beskjed om at lettmelk inneholder flere kalorier enn en pils gjorde meg også gira på å åpne mikrobryggeri i kjelleren!

SIV-LENE JAKOBSEN:
Arrangøren driver #RosaJenterLikerOgsåØl og jobber på Gulating ølutsalg.

STINN BRAKKE: Det var mange damer med en nysgjerrig nese for øl på Papirhuset lørdag.


AVSLUTTET KVELDEN MED DJ:
De siste timene av arrangementet var satt av til fest.

LES OGSÅ: 
Siv-Lene drar igang øl-smaking for damer


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE