ANNONSE

LIK ORIGINALEN: Skuespiller Demetrius Shipp Jr. gjør en veldig overbevisende tolkning av Tupac.
FOTO: SF Studios

Bling, hard valuta og høy sigarføring

Biografi om den tragiske skjebnen til rapperen Tupac Shakur – som var en vesentlig del av 90-tallets kontroversielle hip-hop scene.


Robert Depuis

 27.06.17, kl. 10:28
 03.07.17, kl. 22:34


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Som i de fleste biografiske filmer undrer man seg alltid hvor tett opp til sannheten filmen befinner seg i. Det kan ofte overskygge selve filmen hvis regissøren tillater seg for mange kunstneriske friheter. Hva blir fortalt, hva blir ikke fortalt? Hvor mye er reellt og hvor mye er fiksjon?

Det er jo til syvende og sist nettopp hva dette er, det sistnevnte, nemlig en fiksjonsfilm som har tatt utgangspunkt i en virkelig manns liv. 

Det er blitt tegnet et bilde av han slik regissør og manusforfatter tolket det. Det er en tynn linje å balansere på, i hvert fall hvis man sliter med å holde et upartisk standpunkt for å tegne et mest mulig rettvist bilde, som ikke alltid er like lett hvis beundringen blir for stor.

Tupac Shakur er en artist som satte dype spor i musikkhistorien

Østkysten vs. Vestkysten

Selv om Tupac levde et kort og hektisk liv, er det begrenset hva man rekker å få med på drøye 2 timer. Hvor mye kan man skvise inn av en manns liv?

Det fornemmes at man gaper over i overkant mye. Alt fra hans trøblete og flyktige oppvekst i New York, Baltimore og endelig Los Angeles, til hans suksess som rapper. Deretter hans problem med loven og etterhvert problemer med penger og en tvilsom manager/gangster Suge Knight (Dominic L. Santana).

Vi sneier også innom den berømte og etter hvert voldelige rivaliseringen mellom rappere fra Østkysten og rappere fra Vestkysten hvor Tupac befant seg.

Bling, hard valuta og høy sigarføring

Regissøren går veldig opp i stil og væremåte. Musikken blir flittig brukt, spesielt Tupacs egne sanger lirer over høyttalerne i ulike situasjoner. Det blir portrettert et bilde av festglade rappere med masser av bling, hard valuta og høy sigarføring, som levde et liv uten for mye tanke på morgendagen.

Tupac med høy sigarføring i badekaret, med Kidada Jones (Annie Ilonzeh) ved sin side

Det skinner tydelig igjennom at det befinner seg en viss beundring for hovedpersonen fra regissørens side. Om det skaper et snillere bilde, kan godt være. Uten at jeg er noen ekspert på Tupac, føles det likevel som at hans kontroversielle rykte med bl.a. voldtektsdom, stadig problemer med loven, voldelige tendenser og beskyldninger om misogyniske ytringer, blir tonet ned. Han blir gjennom sin egen film frifunnet for mesteparten av det han var siktet for.

Det er dog interessant å få et innblikk i denne verdenen, hvor man er hva man er, tross hvor mye suksess man oppnår. Så kan man jo spørre seg selv, hvor mye den fiksjonelle Tupac ligner den virkelige?

Filmen i seg selv, uansett hva som er sant eller ikke, blir til slutt litt for sprikende. Underholdningsverdien er så som så. Et interessant utgangspunkt ender dessverre kun som et interessant utgangspunkt. Selv om vi får et viss innblikk hvem Tupac Shakur er, føles det likevel som om man bare så vidt stusser borti hans egentlige person. Ved veis ende sitter man fortsatt og undrer.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE