ANNONSE

TID FOR ETTERTANKE: 10 år gamle Jojo (Roman Griffin Davis) og hans usynlige venn Adolf (Taika Waititi)
FOTO: Twentieth Century Fox

Absurd, morsom og rørende om nazi-Tyskland

«Jojo Rabbit» er en film som våger å være annerledes, en satire av 2. verdenskrigs Tyskland, sett gjennom øynene på en 10 år gammel gutt.


Robert Depuis

 17.01.20, kl. 12:21
 26.01.20, kl. 20:32


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Det er slutten av 2. verdenskrig i Tyskland. Vi følger 10 år gamle Jojo, et ivrig medlem av Hitlerjugend (nazistenes rekrutteringsportal for unge gutter), som frekvent holder samtaler med sin usynlige venn, tilfeldigvis en versjon av selveste Adolf Hitler.

Dette gir grobunn for mange bisarre scener hvor absurde tanker og overtro får utfolde seg i hodet på en meget forvirret 10 år gammel gutt.

Jojo Rabbit_02.jpgPÅ KONTORET: Sam Rockwell og Scarlett Johansson får briljere med sine snedige karakterer

Underfundig humor

Starten av filmen er absurd og underfundig humoristisk sett.

De alvorlige undertonene får imidlertid fort fotfeste, og alvoret i situasjonen kommer hurtig opp til overflaten. Spesielt når Jojo møter en ung jødisk pike, deres svorne nemesis, begynner hans oppfatning av verden sakte, men sikkert å slå sprekker.

Jojo Rabbit_03.jpgLOFTET: Jojo møter sin «nemesis» Elsa (Thomasin McKenzie), mens porselenbabyen i bakgrunnen hyller nazityskland

Lang strikk

I sitt hjemland New Zealand gjorde regissør og skuespiller Taika Waititi seg bemerket med «What they do in the Shadows», en fiksjonsdokumentar om vampyrer som strever med å innpasse seg i dagens moderne samfunn.

Etterpå fikk han muligheten i Hollywood med Marvel-filmen «Thor: Ragnarok», hvor han fikk videreføre mye av den samme humoren - en humor som til stadighet også dukker opp i hans siste verk «Jojo Rabbit».

Dette er en film som ikke er redd for å strekke strikken langt, hvor mye støtter seg på det absurde i situasjonene. Karakterene har også mer dybde enn man skulle tro ved første øyekast.

Jojo Rabbit_04.jpgMØTET: Australske Rebel Wilson spiller Fraulein Rahm, en over gjennomsnittet ivrig nazi

Et funn

Skuespillet er eksemplarisk, og spesielt Roman Griffin Davis, som spiller 10 år gamle Jojo, er et funn. Han holder hele filmen sammen med sin sjarm og nedtonede skuespill, godt hjulpet av enkelte skinnende biroller, hvor spesielt Sam Rockwell og Scarlett Johanssons karakterer utmerker seg.

Teknisk sett har filmen en høy produksjonsverdi, helt ned på detaljnivå. Foto holder en forholdsvis vid fargepalett for en film fra denne tidsepoken. Den støtter seg også på rolige og statiske innstillinger som gir skuespillerne det meste av blikkfanget.

Musikken underbygger filmens humoristisk tilsnitt, med sin bruk av poplåter skrevet lenge etter handlingen, fra kjente artister som Beatles og David Bowie, med den lille twist at det er de tyske versjonene som blir brukt. Det gir det hele en enda større dybde på flere felter.

Jojo Rabbit_05.jpgLØP FOR LIVET: Jojo og Adolf må søke dekning

Stort hjerte

Med sine seks Oscar-nominasjoner, blant annet for beste film, er «Jojo Rabbit» en film som treffer mange ømme punkter. Alt fra lattermusklene til tårekanalene får kjørt seg.

Humoren er til tider diskré, med et alvor som ligger i detaljene. Det er en film med et stort hjerte, som er befriende annerledes, og med en historie til ettertanke.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE