VÅRJOBB: Det er viktig å klargjøre båten før den sjøsettes. Du kan spare en del tusenlapper hvis du velger å ta båtpussen selv.
ARKIVFOTO: THEA PHAM TRAN

Slik klargjør du båten for sesongen på egen hånd

For båtentusiaster brukes påskeferien og helgene fremover til forberedelser til båtsesongen.


Redaksjonen

 06.04.17, kl. 08:40
 17.04.17, kl. 17:44


ANNONSE
ANNONSE

 

Med varmegrader og sol mange steder er det ikke rart mange begynner å se frem til sommer, strandliv og ikke minst båtliv.

Noen har kanskje båten i opplag og lar profesjonelle ta seg av klargjøringen til sjøsetting, men det er ingenting i veien for å gjøre dette selv så lenge du følger et par retningslinjer.

Codan Forsikring har samlet de viktigste tipsene du trenger å vite om før du klargjør båten for sesongen.

– Kort fortalt består klargjøringen av båten av fem deler. Båten må selvfølgelig vaskes og poleres, bunnstoff må påføres, motor må stelles, elektronikk kontrolleres og eventuelt treverk må pleies, forteller båtentusiast og -ekspert Thomas Røang i Codan Forsikring.

Følg disse rådene

1. Skuring og vasking:
Selv om du har lagret båten pent under presenning, vil den likevel være ganske skitten. Det er utrolig hvor mye skitt, støv og forurensning som samler seg i løpet av et halvt års tid, så steg én i klargjøringen er å vaske ned og skure hele båten. Her er det mange glimrende spesialmidler man kan få tak i, men god gammeldags Ajax vil stort sett gjøre samme nytten. Tre-/teakdeler og dekk kan du gjerne vaske med grønnsåpe.

2. Polering:
Etter at båten er ren og tørr er det på tide med en grundig polering. Dette er en god investering som vil sørge for at båten holder seg blank og pen, og det hindrer skitt i å sette seg i løpet av sesongen.

3. Bunnstoff:
Dette behøver du strengt talt ikke å gjøre hvert år. På noen båter holder det å gjøre dette hvert annet år. Sørg imidlertid for at du har lest bruksanvisningen nøye - bunnstofftypene varierer, noen krever at du sliper overflaten først, mens andre krever at du legger en primer.

4. Motorstell:
Hvis du ikke husket å ferskvannskjøre motoren i høst bør du gjøre dette nå. Det samme gjelder giroljen som også egentlig skal skiftes før båten skal på vinteropplag. Tennplugger skal også byttes med jevne mellomrom og renses, hvis ikke kan du oppleve startvansker. Sjekk at reimene ikke er sprukne, er for slakke eller har fått rifter og sprekker. Er motoren din en firtakter er det også viktig å sjekke registerreimen. Sett gjerne motoren inn med «verktøy på boks».

5. Elektronikk:
Dette skal også smøres, og gjerne med «verktøy på boks». Gå også over alt av ledninger for å se at ingenting har løsnet og at det ikke er noe skade på ledningene.

6. Batteri: 
Sjekk at pluss- og minuskabelen sitter godt fast på batteripolene. Er de irret må de renses og settes inn med fett. Hvis batteriene ble ladet i høst, bør du nå måle spenningen og kjøre motstand på dem. Holder de seg innenfor det grønne feltet kan de lades. Hvis batteriene er selvutladet etter vintermånedene, bør du kjøpe nye eller prøve å lade på nytt. Kontroller syrenivået, og etterfyll om nødvendig med batterivann.

Er båten tett?

I tillegg kan det være lurt å tømme bensintanken og fylle på med ny bensin.

– Det mange ikke tenker over er at bensin faktisk er ferskvare, forteller Røang.

Båten er nå nesten helt klar for sjøsetting og for mange flotte sommerdager på havet.

– En siste ting som folk må huske på er å sjekke at bunnpluggene er på plass og satt i båten. Dette kan virke som den største selvfølge, men år etter år opplever vi at ivrige båteiere sjøsetter båtene sine som synker rett til bunns etter få minutter, avslutter båteksperten til Codan.

LES OGSÅ:

Dobbelt så mange biler i påsketrafikken

Flere båter ribbet for utstyr - ber båteiere følge med


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE