ANNONSE

ILLUSTRASJONSFOTO: DRAMMENSBILDER.NO

Slik sikrer du mobil og pc mot lyn og torden

Med en varm sommer kommer gjerne mye lyn- og tordenvær.
Enkle grep kan sikre deg mot skader på mobil og pc.


Elisabeth Bogstad

 10.07.17, kl. 10:53
 19.07.17, kl. 10:09


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: De fleste er flinke til å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie men mangle glemmer bort annet viktig elektronisk utstyr.

Lynnedslag kan gjøre stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbåndsutstyr og annet teleteknisk utstyr.

Juli og august er høysesong for lynnedslag i Norge, og i et normalår har vi over 100.000 lynnedslag i Norge.

Ifølge Telenor mottar de nærmere 20.000 meldinger om feil på elektronisk utstyr i sommerhalvåret.

Enkle grep forebygger

– En stor del av feilene som oppstår på grunn av lynet kan unngås med et enkelt grep. Når tordenværet kommer, er det å koble fra alt elektronisk utstyr, både tele-elektronikk, pc, og TV enten du er i huset, hytta eller campingvognen, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

– Mange av oss har for vane å skru av TV-en og ta ut støpselet. Det er også viktig å huske å trekke ut strømkontaktene til PC, nettbrett, modem og bredbåndsbokser for å unngå skader på elektrisk utstyr som er koblet til telenettet, legger Amundsen til.

I 2015 konkluderte SINTEF-forskere med at bruk av mobiltelefon er trygt i tordenværet. Men – mobilen bør, som alle andre elektriske apparater, være frakoblet laderen. 

Derfor kan det være lurt å ha en batteridrevet nødlader (også kalt powerbank) i bakhånd, om tordenværet skulle melde seg. Hvis du har fasttelefon, bør du sjekke med eventuell alarmleverandør om det vil påvirke sikkerhetsalarmen før du kobler den fra.

Skader for 20 millioner kroner

I utsatte områder er det også lurt å anskaffe overspenningsvern som monteres på telefonlinjen eller bredbåndslinjen.

Slikt utstyr er å få kjøpt i de fleste elektroniske forretninger.

Dette har vært påbudt i alle nye boliger og ved rehabilitering av hus siden 2010.

Overspenningsvern finnes både som såkalt primærvern, som monteres i sikringsskapet, så vel som sekundærvern, som skal plasseres så nærme som mulig det objektet som skal vernes – da ofte i stikkontakten.

– For å begrense skadene ved lynnedslag er det montert overspenningsvern og sikringer i alle Telenors sentraler. Likevel opplever vi store skader fordi lynnedslag forårsaker høye spenninger på telekablene som igjen kan skade elektronikk og datautstyr knyttet til telenettet.

Hvert år påføres Telenor kostnader på over 20 millioner kroner som følge av skader etter tordenvær, ifølge Amundsen.

Det store flertallet av nordmenn er flinke til å koble ut elektriske apparater når det lyner og tordner, men det skjer fra tid til annen ulykker i forbindelse med tordenvær.

– Generelt vil Telenor oppfordre folk til å holde seg unna teleledninger i huset, og ikke prate i fasttelefonen i tordenvær. Det anbefales heller ikke å prate i mobiltelefon eller trådløs telefon, sier Amundsen.

Alltid på nett-garanti

– Skulle du allikevel være uheldig og lynet slår ned, slik at du mister nettet ditt og du er mobilkunde hos Telenor, får du en gratis datapakke på 15 gigabyte gjennom Telenors Alltid På Nett-garanti. Garantien gjelder når du umiddelbart melder fra om feil til kundeservice som gjør at du ikke kommer på nett med bredbåndet ditt, avslutter Amundsen.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN

ANNONSE