ANNONSE

Les ekspertrådene for sikker handel på Internett

8 av 10 bekymrer seg for svindel når de handler på nett, viser en TNS-undersøkelse gjennomført på vegne av Telenor.


Redaksjonen

 13.02.20, kl. 14:16
 14.02.20, kl. 23:39


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Nordmenn elsker nettshopping. I en undersøkelse utført av Kantar TNS på vegne av Telenor, svarer hele 98 prosent av befolkningen at de handler på nett. Men netthandel innebærer også en viss risiko. Samme undersøkelse viser at hele 8 av 10 er bekymret for svindel når de handler på nett, opplyser Telenor i en pressemelding.

– Når du handler på nett gir du fra deg sensitiv data. Det er ikke noe å frykte hvis du er tilkoblet en sikker linje, og handler hos en seriøs aktør. Dessverre finnes det mange ondsinnede aktører der ute, så du bør definitivt være oppmerksom, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge.

Ifølge Virke finnes det fire til fem ganger så mange falske nettbutikker, som ekte. Trusselen er med andre ord svært reell. På Forbrukerombudets nettside, er det listet opp mer en 150 nettbutikker som er kategorisert som useriøse aktører.

– Når nettbutikkene frister med gode tilbud på akkurat det du ønsker deg, er det fristende å slå til. Likevel er det lurt å ta noen forholdsregler før du gir fra deg sensitiv kortinformasjon, sier Tangen Nilsen og legger til:

– Kjenner du ikke til nettbutikken fra før, og ikke er helt sikkert på om den er seriøs, bør du alltid være kritisk til butikken før du handler.

Nærmere 1 av 3 kjenner noen som har blitt utsatt for kredittkort-svindel

Når nordmenn først betaler på nett, velger mange å oppgi kortinformasjon fremfor å få tilsendt faktura. Din kortinformasjon er det siste du vil skal komme på avveie. Likevel viser en undersøkelse fra Telenor at 29 prosent av befolkningen kjenner noen som har blitt utsatt for kredittkortsvindel. 

– Dersom du er en flittig bruker av kredittkort, er du mer utsatt. Hvis du er så uheldig at din kortinformasjonen kommer på avveie, kan du havne i en svært uheldig situasjon. Du bør derfor gjøre det du kan for å holde kortinformasjonen din så trygg som mulig, sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge.

Ifølge amerikanske FBI, finnes det omtrent 800 kriminelle internett-forum verden rundt. På det mørke nettet, eller det såkalte «dark web», selges lange lister med e-poster, passord og kredittkortinformasjon.

– Folk flest vet ikke hva som finnes på det mørke nettet. Derfor kan det også være vanskelig å vite om din informasjonen ligger ute tilgjengelig for salg. Telenor har derfor lansert en ny tjeneste som overvåker nettet for deg, sier Brown.

Saumfarer «the dark web»

I januar lanserte Telenor SAFE - et nytt sikkerhetsprodukt som skal gjøre det enklere å være trygg på nett. Produktet består av tre ulike sikkerhetsløsninger. En av disse er en ID-vakt tjenester som hjelper deg med å overvåke kortinformasjon og e-postadresser, og varsler deg hvis noen prøver å selge eller dele din informasjon på nett. 

– Som et av verdens mest digitale land opplever nordmenn stadig flere digitale trusler. Over tid har vi også sett at svindlere blir stadig mer kreative i fremgangsmåten, og blir vanskeligere å håndtere. Derfor har vi lansert et nytt sikkerhetsprodukt som gjør hverdagen både enklere og tryggere, sier Brown og legger til:

– SAFE beskytter også mobilen din, slik at du kan surfe trygt på usikre trådløse nettverk – i hele verden. Dersom du opplever at noen misbruker din personlige informasjon, får du både advokathjelp og økonomisk kompensasjon. Du får også hjelp til å fjerne bilder eller sensitiv informasjon på avveie.

Fire nyttige sikkerhetstips:

1. Ikke kast sensitiv informasjon i søpla. Kast aldri dokumenter med personnummer, kortinformasjon eller sensitive opplysninger i søpla uten å makulere eller rive i stykker informasjonen først.

2. Bruk aldri samme passord på flere tjenester.Lag sterke og unike passord for hver enkelt tjeneste. Da er det vanskelig for tyver å få tak i dine kontoer.

3. Gjør profilen din privat på sosiale medier. Begrens synligheten av bilder og innhold du poster i sosiale medier. Se hvordan her.

4. Ikke del din innloggingsinformasjon med andre.Uavhengig om det er BankID eller andre innloggingsalternativer, din personlig informasjon er kun for deg selv. Du bør derfor unngå å dele dette med andre.

LES FLERE SAKER OM TEKNOLOGI HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE