FOTO: PRESSEBILDE

Slik unngår du sikkerhetsfellene med el-sykkel

Stadig flere kjøper el-sykkel og Trygg Trafikk kommer nå med en tydelig oppfordring: – Ta kontroll over el-sykkelen, så den ikke tar kontroll over deg, sier Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.


Redaksjonen

 04.05.17, kl. 17:01
 08.05.17, kl. 15:56


ANNONSE
ANNONSE

 

Nordmenn har for alvor oppdaget el-sykkelen, og salget av el-sykler har skutt fart. Trygg Trafikk ønsker trenden velkommen, men advarer ferske el-syklister mot å gå i sikkerhetsfella og tro at det er det samme som en vanlig sykkel.

– Man sier at man aldri glemmer å sykle hvis man først har lært det. Men en el-sykkel er noe annet enn en vanlig sykkel, og man må faktisk lære å sykle litt på nytt. El-sykkelen byr på utfordringer mange ikke er klar over, sier Ann- Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

LES OGSÅ: Oppsiktsvekkende resultater i stor elsykkel-test

Øv før du kaster deg ut i trafikken

Både folk som har lyst til å komme i bedre form og folk som ikke har syklet på lenge velger el-sykkel. Trygg Trafikk advarer mot å kaste seg ut i trafikken uten å ha testet el-sykkelen på forhånd.

– Skal du unngå ulykke på el-sykkel, bør du øve før du setter ut i trafikken. Mange blir overrasket over hvor raskt el-sykkelen akselerer. Så fort du begynner å trå, skyter den fart. Det kan komme brått på og gjøre at du havner i en ulykke, fortsetter Årøen.

LES OGSÅ: Nå kan du låne el-sykkel av kommunen

Tenk bremsing, tyngde og fart

Det er tre ting det er viktig å huske på når det gjelder overgangen fra vanlig sykkel til el-sykkel: bremsing, tyngde på sykkelen og akselerasjon. En el-sykkel har nemlig en toppfart på ca. 25 km/t på el-motoren og en tyngde på over 20 kilo.

– Det er utrolig viktig å passe på farten. Mange ulykker med el-sykkel skyldes for stor fart inn i svinger og veikryss, eller at folk rett og slett sykler av veien.

Du bør også øve på å bremse og stoppe sykkelen. El-sykkelen har akkurat de samme bremsene som vanlig sykkel, men fordi el-sykkelen er tyngre virker bremsene svakere. Det skal mer til for å stoppe den og du må planlegge bedre, avslutter Årøen i Trygg Trafikk.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE