ANNONSE

ILLUSTRASJONSFOTO: ANNA BREIT (iStockphoto.com)

Vi spiser 30 millioner egg og 300 tonn bacon i påsken

I påsken lengter nordmenn mot fjellet – også når vi velger påskematen. Mange kan nok kjenne seg igjen i matvanene for denne uken.


Redaksjonen

 06.04.17, kl. 10:13
 16.04.17, kl. 18:45


ANNONSE
ANNONSE

 

Det er tydelig at påsketradisjonen med egg til frokost står fjellstøtt i norske stuer og hytter. Forbruket av egg dobles i påskeuken sammenlignet med uken før.

– Mange av eggene kan forvente selskap av bacon, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare.

Hun forteller at vi forventes å spise hele 30 millioner egg og 300 tonn med bacon i løpet av påsken.

Lam og rein til middag

Påskelammet er fremdeles manges favoritt. Det er i økende grad et helårsprodukt, men vi ser fortsatt et klart oppsving av forbruket rundt påske.

– De mest tradisjonelle lammerettene er lammestek og lammelår. Basert på tall fra Nortura, regner vi med at hele 500 tonn av disse varene kommer til å havne på norske middagstallerkener i løpet av påsken, forteller Størksen.

– Påskelammet er smaken av ren norsk natur og frisk fjelluft, sier hun.

Reinsdyr er en foreløpig ny rett på norske påskebord, men øker i popularitet. Tall fra Meny viser at salget av rein økte med 33 prosent i påskeuken i fjor.

– Felles for både lam og rein er at de smaker ekstra godt med friske urter. Eksempelvis tar salget av frisk rosmarin seg opp rundt påske. Urter er en god smaksforsterker, og kan godt brukes til å redusere forbruket av salt, slår hun fast.

Grillsesongen starter opp

For mange starter også grillsesongen i løpet av påskeuka.

– Forbruket av grillpølser blir mer enn tredoblet i påsken, forteller Størksen.

I løpet av en vanlig uke spises det i snitt rundt 300 tonn. I påskeuken derimot, forventes det at hele 1000 tonn grillpølser blir satt til livs.

5000 tonn appelsiner

Tradisjonelt kom de søteste appelsinene til Norge i påsken. Nå får vi appelsiner hele året, men på fruktfatet holder appelsinen stand som selveste påskefrukten.

– Priskrigen på appelsiner rundt påske i fjor, bidro til at forbruket var ekstra høyt dette året. Ferske tall fra opplysningskontoret for frukt og grønt viser at vi importerte hele 38 560 tonn appelsiner til Norge i 2016. En betydelig del av dette ble spist rundt påske, sier Størksen.

– Estimatene fra i fjor, lød på at vi kom til å sette til livs 5000 tonn appelsiner bare i påsken.

LES OGSÅ: Ikke reis på disse dagene hvis du vil unngå påsketrafikken


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE