ANNONSE

OPPTRE ANSVARSFULLT: - Sett aldri grillen direkte på bakken, forklarer Torbjørn Brandeggen.
ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox/Tryg Forsikring

Økt skogbrannfare – vær varsom med grillen

Hetebølgen som nå herjer over store deler av landet har også medført en økende skogbrannfare.


Redaksjonen

 29.07.19, kl. 09:16
 30.07.19, kl. 11:19


ANNONSE
ANNONSE

 

NORGE: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, har høynet beredskap og sju skogbrannhelikoptre er utplassert. 

– Det er svært tørt flere steder nå og det er all grunn til å minne om at det er forbud mot å tenne bål i skog og mark, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Han oppfordrer alle til å være varsom med bruk av engangsgrill.

- Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet, med bålbrenning og grilling som de vanligste årsakene, understreker Brandeggen.

LES OGSÅ: Tre skogbranner på èn dag - tross liten skogbrannfare

- Kritisk tørt

Det ble registrert over to tusen skogbranner i fjor, ifølge tall fra DSB. Åpen ild og varme utløste forsikringserstatninger på nær 200 millioner kroner i 2018, viser tall fra Finans Norge.

Til nå i år er det registrert 482 gressbranner og 192 branner i skog og utmark. Vest-Agder, Rogaland og Østfold er fylkene som har vært ekstra utsatt så langt i år.

– Folk som er ute i skog og mark eller på hytta bør virkelig tenke seg om før de tenner bål, kaster fra seg sigarettsneiper eller fyrer opp engangsgrillen nå, sier han.

Brandeggen forklarer at det er kritisk tørt mange steder og gnister antenner lett tørt gress og løv, spesielt hvis det er litt vind.

Kan miste forsikringserstatning

Håndtering av skogbranner er et kommunalt ansvar, men Staten har flere ordninger for å bistå kommuner som rammes av skogbranner, og de setter inn skogbrannhelikopter ved behov.

Det primære målet med skogbrannhelikopteret er å slå ned flammer, gi grunnlag for slokking på bakken, ta flankene og hindre videre spredning.

Helikopter brukes også til å flytte personell og utstyr ut i terrenget, og til observasjon.

– Det er verdt å minne om at ved uaktsomhet i tilfelle skogbrann som antenner hus kan forsikringen bli avkortet, i verste fall får man ikke noe, forklarer forsikringseksperten.

Brandeggen påpeker at man i tillegg kan bli erstatningspliktig, få bot eller bli dømt til fengsel.

- Ved antydning til skogbrann bør man forsøke å slokke den mens det ennå er mulig uten å ta unødige sjanser, sier Brandeggen.

LES MER: Advarer mot stor skogbrannfare: - Vil bare bli verre

Fullstendig slukket

I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september hvor det er forbudt å tenne opp bål og grill (også engangsgrill) i, eller i nærheten av, skog og annen utmark.

Brannvesenet kan gi tillatelse til å tenne bål hvis en søker. Sjekk alltid hvilke regler som gjelder for din kommune.

- Hvis man skal grille på områder som er langt unna skog og utmark, for eksempel i hager eller på tilrettelagte grill- og bålplasser i parker, gjelder den alminnelige aktsomhetsplikten, sier han.

Dette innebærer at man må være forsiktig, ansvarsfull og bålet må være fullstendig slokket før man forlater stedet.

Hvis du bruker engangsgrill, må du huske å vurdere brannfaren mot underlaget. Under engangsgrillen blir det varmt og underlaget kan fort ta fyr eller bli skadet av varmen.

- Sett aldri grillen direkte på bakken, påpeker Brandeggen.FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN

ANNONSE