ANNONSE

OVERLEVER DE? I Drammen får du servert hamburgeren fra helvete. Marius Maudal (bak) og Nick Rognstad (foran) forsøker seg.
FOTO: JOAKIM FJELDLI / DRM24

Liker du sterk mat? Da har du ikke prøvd Europas sterkeste hamburger!

På kort tid har ryktene begynt å svirre i Drammen om en manndomsprøve helt utenom det vanlige. Det handler om å spise en hamburger. En sterk en. Greier du å fullføre måltidet får du det gratis. Hvor vanskelig kan det være?


Alexander Jansen

 30.07.15, kl. 17:05
 15.04.17, kl. 17:47


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Den får voksne mannfolk til å trygle om nåde mens tårene triller og kroppen skjelver. Den kan bare spises om du er myndig, fysisk frisk og skriver under på kontrakt om at du gjør det på eget ansvar. Dette måtte jo bare prøves!

Vi fant to stødige karer som ikke lot seg skremme av verken sterk mat eller å bli filmet underveis, og dro til Salsa & Cebola i Konnerudgata på Strømsø. Resultatet ser du under!

(Artikkelen fortsetter under videoen) 

På chiliens nåde

Marius Maudal (34) og Nick Rognstad (24) har meldt seg som frivillige testobjekter i vår uhøytidelige test av det som angivelig skal være den sterkeste hamburgeren som serveres over disk i Europa. De er i utgangspunktet ikke veldig betenkt over det som venter. Men når hamburgeren kommer på bordet brer det seg allikevel en viss skepsis.

Ikke på grunn av synet. Men på grunn av lukten. Burgeren på 150 gram ser riktig så delikat ut. Men i lufta ligger det formelig en eim av krutt som borer seg inn i neseborene med samme styrke som politiets pepperspray.

Gutta har akkurat signert kontrakten som fratar restauranten alle eventuelle erstatningskrav. Stoppeklokken ligger på bordet. De har 30 minutter, ubegrenset med papirtørk og drikkevarer, unntatt melk, å benytte seg av før tallerkenen skal være ren. Reglene er klare. Rekorden er på 3 minutter og 50 sekunder. 

- Vi er nok begge innstilt på å fullføre, så får vi ta det derfra, poengterer Nick.

Portugisisk mat, tyrkisk kokk

Mens vi rigger opp kameratutstyret får vi imidlertid et tips om at den nyetablerte restauranten har mer å by på enn en hamburger fra helvete. 

- Den beste bacalaoen på Østlandet. Garantert, får vi høre skråsikkert fra ett av to andre bord med gjester i lokalet. 

Innehaver av Salsa & Cebola, og mannen bak den grusomt sterke chili-oppskriften er kokken Fatih Kalkanli, opprinnelig fra Tyrkia. Han har servert tilsvarende retter i de fleste verdensdeler før han nylig slo seg ned i Drammen. På en vegg bakerst i restaurantlokalet har Fatih hengt opp alle kontraktene fra dem som har prøvd seg på chiliburgeren så langt - flere hundre har forsøkt seg - omlag halvparten har bestått. Klarer du det ikke, er prisen dobbelt. Slik går regnestykket opp.

- Europas sterkeste

Og når det kommer til sterk chili er han ekspert. Selv kan han ikke spise mer etter å ha ødelagt seg på inntak av for sterk og for mye chili.

- Hell Chili Burger består av fem ulike typer chili, som ligger på rundt en million på den såkalte scoville-skalaen. Oppskriften på sausen den blandes ut i får dere ikke, den er hemmelig, smiler Kalkanli.

Han mener å ha relativt god oversikt over hva som rører seg av tilsvarende chili-tilbud rundt omkring i verden. Og mens slike konkurranser og tilbud er relativt vanlig i USA, finnes det ingen maken i Europa, hevder han. 

- Det er garantert Norges sterkeste hamburger. Vi bruker den sterkeste chilien det er lov å selge her i landet. Men du kan få den enda sterkere, sier Kalkanli og viser frem det han kaller et samleobjekt - en liten flaske chilisaus med styrke på seks millioner scoville - seks ganger sterkere enn varianten gutta har gitt seg i kast med på dagens prøvelse. 

- Umulig!

Tilbake på bordet har gutta skjært sine første grimaser etter å ha satt tenna i helvetesburgeren.

Bare tre minutter og noen få biter har gått da Marius har fått nok. Han trenger ikke lang betenkningstid. 

- Dette er ikke mulig å fullføre, det er bare å glemme. Mye verre enn jeg noensinne hadde forestilt meg, sier 34-åringen skjelvende med blodsprengte øyne. 

Han får umiddelbart servert melk på bordet da nederlaget er et faktum. Samtidig virker makkeren ved siden av fortsatt å være ved godt mot. 

Aldri igjen

Klokka har akkurat passert 25 minutter, og Nick har sleiket siste rest fra tallerkenen. Etter det som fremstår som en kraftanstrengelse av de helt sjeldne fullfører han - helt utmattet - til stående applaus.

Etter 15 minutter var burgeren fortært, men pommes-friten var imidlertid også godt innsauset i chili og krevde sitt før han kunne si seg ferdig. Nå er han skeptisk til hva som venter. 

- Munnen er nummen, halsen brenner og magen oppfører seg merkelig. Jeg er spent på hva som kommer, sier han andpusten. 

15 minutter senere blir bøtta som har stått på gulvet under hele testen fylt med oppkast. Deretter bærer det avgårde på WC. 

- Hvor mye skulle du hatt for å ta en burger til?

- Det er ikke mulig å gjøre for penger. Det hadde blitt mange nuller, forsikrer Rognstad.

Dagen derpå

Maudal, som på sin side ikke tok mange bitene før han kastet inn håndkleet mens leken var god, fikk merke ettervirkningene av den ekstremt kraftige chilien. 

- Jeg tilbragte mesteparten av kvelden i går på do, og var våken stort sett hele natten med oppkast og mageknip. Det kjennes mest ut som jeg har vært på en skikkelig fyllekule kvelden i forveien, sier Maudal snart et døgn etter, da DRM24 ringer for å høre hvordan det går. 

Først nå har han kommet seg noenlunde til hektene igjen. Seierherren Nick, med aner fra hamburgerens hjemland USA, har imidlertid hatt en bedre dag. 

- Jeg merket det godt i går da det skulle ut igjen. Etter å ha tømt systemet ble jeg imidlertid i fin form. Maten smaker litt rart i dag, ellers ingen ting å utsette, konkluderer Rognstad. 


ALLE FOTO: JOAKIM FJELDLI / DRM24

PS: Drammen Live24 betalte for alle mat- og drikkevarer benyttet i testen. 

FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE