ANNONSE

BRYGGMESTER: Leder ved pilotbryggeriet «Bryggerhuset» Gard Karlsnes står bak det nye Bock-ølet til Aass
FOTO: VEGARD M. AAS / DRM24

Aass lanserer eksklusivt bock-øl i begrenset opplag

I år skal pilotbryggeriet «Bryggerhuset» feire øltypen ved å lansere fem nye varianter med to måneders mellomrom gjennom hele 2016. Lanseringen vil kun finne sted på utvalgte utesteder.


Vegard M. Aas

 15.01.16, kl. 17:36
 20.01.16, kl. 13:58


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: - Bock-ølet er sinnsykt godt, og later til å ha blitt litt glemt blant alt annet mikrobrygg og alle andre gode brygg. Vi har ikke gjort noe med bock-ølet som vi produserer i storskala, men nå lager vi fem ulike varianter som skal ut i løpet av året, forteller leder ved pilotbryggeriet «Bryggerhuset» hos Aass, Gard Karlsnes.

Bock-ølet vil komme i nye smaker henholdsvis 17. mars, 12. mai, 15. september og 10. november, og i Drammen blir det kun Gummibaren, Ypsilon Café, Goggen Sportpub, Rekord som får servere ølet.

Tar opp konkurransen med mikrobryggeriene 

Bock-øl er en tysk undergjæret øltype med over 6 % alkohol, som opprinnelig kommer fra den nordtyske byen Einbeck.

Aass Bockøl kom på markedet så tidlig som i 1842, og med denne relanseringen ønsker Aass å vise at de som Norges Eldste bryggeri, kan øl innenfor alle sjangre.

Relanseringen gjør også at Aass til dels tar opp kampen med mikrobryggeriene som man har sett poppe opp som paddehatter.

- Ja det gjør vi. Det er ikke noe poeng i å late som noe annet. Det er klart det er en spennende bevegelse, og vi vil veldig gjerne være med der det skjer. Det er et viktig marked, så «Bryggerhuset» er vår del hvor vi kan få vist hva vi duger til annet enn lagerøl.

Aass har ingen planer om å bli forbigått av den rivende utviklingen innen, og eksperimenterer stadig med nye smaker og ølstiler i pilotbryggeriet.


BRYGGERHUSET: I de gamle lokalene til Drammensbadet sørger Gard Karlsnes og Terje Aass for å utvikle nytt øl.
FOTO: VEGARD M. AAS / DRM24

Lokalrøket malt

For å sørge for den mest eksklusive smaken har Aass fått røket malten hos Hansens røkeri på Rundtom. Resultatet har blitt et ferdig øl som lukter og smaker både røkelaks, bacon og spekeskinke, forteller Karlsnes til DRM24.

- Det er bra å kunne bruke lokalt næringsliv og samarbeide med lokale aktører. Man kan jo kjøpe ferdig røkt malt fra Tyskland, men det er mer stas å kunne bruke noen andre. Det gir en litt annen smak på det ferdige produktet, ettersom Hansens røkeri bruker andre typer treslag til røking.

- Hvem er hjernen bak prosjektet?

- Det er meg. Dette var en av de tinga som jeg på jobbintervjuet tok opp at jeg hadde lyst til å gjøre om jeg fikk jobben, og nå har jeg fått lov til å gjøre det. Det er nærmest en svenneprøve for min del. 

NM-vinner med landets fremste øl-konge på laget

Gard Karlsnes vet hva han snakker om når det kommer til øl. Han har riktignok kun brygget øl på hobbybasis i fire år, men har allerede rukket å sikre seg flere NM-medaljer i ølbrygging.

I 2014 tok han gull i kategorien «hveteøl» og to bronser i henholdsvis «imperial» og «belgisk».

Etter ti år i skolevesenet, gikk han i august fra å være lærer til å bli bryggmester på pilotbryggeriet «Bryggerhuset» i lokalene hvor Drammensbadet lå i sin tid.

Og med seg på laget har han ingen ringere enn tidligere administrerende direktør, og nå  «ølkulturarbeider», Terje Aass:

- Han er med og støtter opp og lager oppskrifter. Vi smaker sammen og diskuterer hva vi har lyst til å gjøre, så er han med når han har tid. Han er pensjonist, men naturligvis kjempetravel, forteller Karlsnes. 


LOKALRØKT: Malten til den nye ølet har blitt røkt hos Hansens Røkeri på Rundtom.
FOTO: VEGARD M. AAS / DRM24

Bock-øl til gravide

I mellomkrigstiden i Norge var det ifølge Aass Bryggeri angivelig barselavdelingene som var de største kundene av bock-øl, ettersom hver kvinne i barsel hadde en rasjon på to bock-øl om dagen. Men etterhvert som man fikk mer kunnskap om alkoholens virkning på spedbarn, opphørte naturligvis denne skikken.

Og Karlsnes kan love at sykehuset i Drammen ikke vil få tilsendt ferdige produkter:

- Bock-ølet kommer kun på utvalgte utesteder som har sagt seg villig til å være med på hele pakka, og med det ta imot fem forskjellige brygg. Men det er ingen utesteder som får lov til å kjøpe mer enn to fat, så det er ganske eksklusivt, sier Karlsnes som forteller at tilbakemeldingene ikke har latt vente på seg:

- Vi har fått god respons fra gode øl-steder i Trondheim, Oslo og Vestlandet, noe som er veldig gøy. 

Klar til servering

Ølet ble gjort serveringsklart onsdag, så dersom man vil sikre seg et glass med det eksklusive bock-ølet fra Aass, har man med andre ord kun tiden av veien før det er tomt:

- Forhåpentligvis er det borte på lørdag eller tidlig neste uke, så finnes det ikke mer, sier Karlsen smilende.

- Er det ikke litt vemodig å produsere et øl som blir borte på 1-2-3 og aldri kommer tilbake?

- Nei, både og. Det er gøy å lage nytt øl, så for min del er det morsomste å tenke ut det neste morsomme ølet. Samtidig ser vi at at dersom noe skulle bli kjempepopulært og greia fungerer godt, så er det alltid mulig å gjøre det samme neste år, avslutter Karlsnes.

FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE