ANNONSE

BRUK SOLKREM: Snøen reflekterer og gjør deg både snøblind og solbrent.
ILLUSTRASJONSFOTO: ISTOCKPHOTO/GETTYIMAGES / PLPROD

Snørik påske gir større fare for solbrenthet

Norge ligger på hudkrefttoppen. Kreftforeningen ber nordmenn ta ansvar og bruke beskyttelse.


Redaksjonen

 27.03.18, kl. 10:00
 01.04.18, kl. 21:57


ANNONSE

 

HELSE: Påsken er tidlig i år, men de store snømengdene i landet gjør likevel at påskesola kan gjøre oss snøblinde eller solbrent. Husk å beskytte både huden og øynene mot sola, melder Kreftforeningen. 

Huden er også lite tilvent sola etter vinteren og kan fort bli solbrent – noe som øker risikoen for hudkreft. Så husk å bruke både solkrem og solbriller når du skal ut på tur, enten det er på fjellet eller i lavere strøk.

– Går du med sola i ryggen, får du likevel en del stråling i ansiktet. I tillegg kommer strålingen fra snøen både nedenfra og fra siden. Da er både øyne og vinterblek hud sårbare, sier forsker Terje Christensen i Statens strålevern.

Bruk solbriller

– Bruk gode solbriller med en utforming som passer deg, og som skjermer mot UV fra alle kanter. Alle solbriller skal ha et CE-merke som viser at de er testet og godkjent etter en standard som sikrer at de ikke slipper gjennom for mye UV-stråling

Blir du snøblind, kjennes det som du har sand eller rusk i øynene, tårene renner og det er vondt å se i lyset. En del får uklart syn og sterke smerter i øynene. Symptomene kommer gjerne 6-12 timer etter at du har vært ute i sola uten god nok beskyttelse, og resten av påskeferien kan være ødelagt.

På hudkrefttoppen

Noen av oss skal til Syden denne påsken. Da er det lurt å ikke være for lenge i sola i starten, så ikke huden blir solbrent.

– Vær raus med å ta pauser fra de sterkeste solstrålene og husk nok solkrem. Det gjelder solglade folk i alle aldre, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Huden glemmer ikke at den har vært solbrent. Solskadene samles opp og kan på sikt føre til hudkreft. Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av hudkreft.

Sjekk hvor sterk sola er der du er

UV-indeks sier noe om hvor intense de ultrafiolette strålene fra sola er, hvor én på indeksen er svak og alt over 11 er ekstremt sterk.

Er UV-indeks tre eller høyere, er det nødvendig med solbeskyttelse. Hvis du oppholder deg lenge ute så kan snørefleksjonen gjøre at det kan være nødvendig å beskytte seg allerede når UV-indeks er to. Er den lavere enn to, kan du trygt være ute uten solbeskyttelse.

Her kan du sjekke UV:

• UV-varsel der du er: yr.no.
• Ozon- og UV-varsel i inn- og utland: uv.nilu.no.
• Oppdaterte øyeblikksmålinger av UV: www.nrpa.no/uvnett


LES OGSÅ:
Dette skjer i Drammen i påsken


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE