ANNONSE

STÅR KLAR: Mette W. Medalen, Einar Sagberg og Tone Nilssen møter deg gjerne på smittevernkontoret i Drammen.
ALLE FOTO: BENEDICTE HAUGAARD / DRM24

Vil du vaksinere deg mot HPV? Da bør du gjøre det nå!

HPV-vaksinen beskytter mot nesten alle former for livmorhalskreft, og er gratis for jenter født i 1991 og senere - men kun ut desember. Nå ønsker smittevernkontoret i Drammen å få tak i de resterende jentene.


Benedicte Haugaard

 19.09.18, kl. 15:21
 28.09.18, kl. 00:11


ANNONSE

 

HELSE: Hvert eneste år får rundt 300 norske kvinner livmorhalskreft, og cirka 70 av disse dør av diagnosen. Dette kunne vært unngått dersom de hadde tatt HPV-vaksinen.

Hvert år får i tillegg 10.000 kvinner diagnosen «lette celleforandringer», mens 3000 får den mer alvorlige graden. Sistnevnte fører ofte til mindre operasjoner i livmorhalsen og kan føre til senaborter og for tidlig fødsel. 

Innhentingsprogram

Nå jobber smittevernkontorene i kommunene med et innhentingsprogram der de sender ut SMS og deler ut flyers til unge kvinner på offentlige steder. Innhentingsprogrammet startet før jul i 2016.

- 104 000 norske kvinner har takket ja til tilbudet hittil. I Drammen er det 1388 jenter i alderen 22-27 som har fått vaksinen, og bare i september har vi vaksinert 88 stykker. Vi skulle gjerne vaksinert de resterende 1300 i aldersgruppen også, og oppfordrer de til å ta kontakt - i det minste for en prat om vaksinen, sier helsesøster ved smittevernkontoret i Drammen, Mette W. Medalen. 

For å få tak i alle har smittevernkontoret hatt kampanjedager med lengre åpningstid. De spør også jenter i aktuell alder om de vil ha HPV-vaksinen gratis når de er innom for å ta reisevaksiner.

VAKSINERT:
 Helsesøster Mette Medalen var ikke vond å be når undertegnede ba om å få vaksinen. 

Motstandere

HPV-vaksinasjon består av tre vaksinedoser gitt over 6 - 12 måneder, og første dose må tas innen utgangen av desember dersom du ønsker å få den gratis. De som er i gang med vaksinasjon innen utgangen av desember 2018 kan fullføre vaksinasjonen innen utgangen av juni 2019.

Dersom du er en vaksinasjonsmotstanderne, kan det lønne seg å stumpe sigarettene og leve sunt. Dette gir økt immunforsvar, ifølge Kreftforeningen.

- Det er nok ikke så mange motstandere som man kanskje skulle tro. Det er veldig lett at folk står frem med at de er skeptiske i aviser og på sosiale medier, enn motsatt, og dette påvirker dessverre mange, sier Medalen.

Minoritetskvinner 

Dette gjelder også mange minoritetskvinner som nekter å ta vaksinen, ofte på grunn av tro og religion, eller at de ikke tror de kommer til å ha mer enn én sexpartner, sier sykepleier Tone Nilssen.

Hun sier at mange andre- og tredjegenerasjonsinnvandrere likevel kommer innom for å få vaksinen fordi de vet at sannsynligheten for at menn har sex med andre før ekteskapet er tilstedeværende.

Kreftregisteret registrerer det samme ved screening - altså når kvinner går for å sjekke om de er smittet av HPV-viruset. Også her er det få minoritetskvinner som sjekker seg.

BELØNNING: Etter vaksinasjonen får du en kjærlighet på pinne. Denne må du spise opp før du går - du skal nemlig ikke bevege deg de første minuttene.

Billig forsikring

- Hvis du ønsker å ta vaksinen, men ikke er blant dem som får den gratis, er det mulig å kjøpe den selv for 1400 kroner per dose, sier Nilssen. Da trenger du en resept fra fastlegen. Denne henter du ut på apoteket, og tar på legekontoret ditt.

Det beste er selvfølgelig å få vaksinen før seksuell debut, slik at man ikke er smittet med HPV, men dette er ikke realiteten for mange 22-27 åringer.

HPV-vaksinen kan nemlig ikke behandle en pågående infeksjon, men beskytter mot ny infeksjon. Vaksinen er effektiv også for voksne, men helst under 35 år. Derfor anbefales du å ta vaksinen både om du har, eller har hatt, HPV-smitte eller celleforandringer.

- Det er såklart dyrt, men det er en bilig forsikring, bekrefter Medalen.

FÅ BIVIRKNINGER: Undertegnede kan skrive under på at vaksinen hverken var vond eller ubehagelig. Heller ikke i ettertid.

Gutter og HPV

Gutter kan også få HPV-relatert kreft, og er i tillegg en smittekilde for kvinner, men får fra og med denne høsten vaksinen gratis i 7. klasse på lik linje som jenter.

Forskjellen er at jenter får sjansen til å ta den gratis på nytt senere dersom de ikke tar den i syvende klasse. Dette gjelder ikke for gutter som ikke tar den. Men en gruppe menn får den gratis i ukene som kommer.

- Konkurranse finnes i alle bransjer, også i medisin, og for en stund siden gikk det offentlige over til å bruke HPV-vaksine fra en annen leverandør. Restlageret av den andre vaksinen deles nå ut til rusmisbrukere, sexarbeidere og menn som har sex med menn født i 1991 eller senere, sier Einar Sagberg.

- Men disse må ta den før utgangen av november 2018. Her er det førstemann til mølla, da det kun er 6000 vaksiner igjen på landsbasis, avslutter Sagberg.

Menn som har sex med menn kan få kreft i penis, endetarm og i strupehodet dersom de møter på en bærer av HPV-viruset.

LES OGSÅ:
Bom-aksjonistene gir seg ikke - klart for ny kjør sakte-aksjon


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE