ANNONSE

ILLUSTRASJONSFOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Behovet for rask næring etter trening er overvurdert

De fleste har hørt at det er viktig å få i seg rask næring og mer spesifikt protein etter trening. Derfor er det også en hel del produkter og kosttilskudd som selges og markedsføres for å dekke dette behovet.


Redaksjonen

 12.10.18, kl. 13:27
 09.11.18, kl. 12:40


ANNONSE

 

HELSE: - Men er behovet så reelt som vi liker å tro, eller har det lenge blitt spilt på et falskt premiss om at du taper treningseffekt dersom du ikke hiver i deg mat umiddelbart etter trening? Hva skjer om du ikke få i deg mat innen en time eller to etter trening? 

I sammenheng med styrketrening er det protein som har fått mest oppmerksomhet hva angår betydningen for å få effekt av treningen. Og ikke helt uten grunn. Både styrketrening og protein sammen forsterker de oppbyggende prosessene som skjer etter treningsøkter der musklene bygger seg opp igjen litt sterkere enn de var. Varigheten på denne muskeloppbyggende prosessen varierer noe fra individ til individ.

LES OGSÅ: Martins tips om trening og kosthold gjør deg sunnere

Mulighetens vindu?

Tidsperioden rett etter endt trening blir referert til som «mulighetens vindu». Dette antyder at kroppen nyttiggjør seg best av mat umiddelbart etter trening, og at dette vinduet har kort varighet. Denne hypotesen har kosttilskuddsbransjen sett sitt snitt til å tjene mye penger på, men det har sjelden blitt stilt spørsmålstegn ved hvor sant dette faktisk er.

Antakelig fordi det er en såpass logisk påstand at få ser på det som relevant å gå til bunns i den. Det har imidlertid de siste årene blitt utført flere gode studier som har observert at det ikke er noen forskjell i de oppbyggende prosessene ved inntak av protein enten 1 eller 3 timer etter en treningsøkt (1). Det ville ikke vært utenkelig at effekten av proteininntaket var størst rett etter treningen er gjennomført, men ingen av funnene tilsier dette.

De fant også ut at «mulighetens vindu» med all sannsynlighet varer mye lenger enn tidligere antatt.

Ingen bråhast

Det vi imidlertid vet med dagens kunnskap, er at dersom det går et par timer etter trening før du får i deg mat med nok proteiner, har du ikke ødelagt for resultatene dine. Kroppen er heldigvis smart nok til å nyttiggjøre seg næringsstoffene selv om maten først inntas noen timer etter endt økt.

Det suverent viktigste er å treffe det totale dagsbehovet. For deg som trener en del kan du gange din egen kroppsvekt med 1.6 for å finne hvor mange gram protein du burde sikte på å spise. Mange overkompliserer kosthold og vektlegger detaljer i altfor stor grad.

Det er helt greit (og stadig viktigere på høyere nivå) å ta seg bryet med å være nøye med detaljer, men det virker mot sin hensikt dersom de viktigste behovene ikke er dekket i utgangspunktet.

Timingen er sekundær

Betyr dette at jeg ikke behøver å tenke på mat etter trening?

Å få i deg næring etter trening er ingen ulempe, men det er heller ingen problemer om du ikke får det til. Det er mye som tyder på at forskjellen over tid antakelig er mikroskopisk om i det hele tatt eksisterende. For eliteutøvere med store treningsmengder kan det fortone seg noe annerledes, men det blir en annen diskusjon.

Det aller, aller viktigste er å få i deg nok protein totalt over dager, uker og måneder. Så lenge du får i deg nok er viktigheten av timing sekundær.

Skrevet av Martin Norum
Fagansvarlig for trening & ernæring på Akropolis.

LES OGSÅ: Slik kommer du tilbake i treningsrutinene

 


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE