ILLUSTRASJONSFOTO: JOAKIM FJELDLI / DRM24

Svensk høyesterett: Dronefoto er ulovlig

Svensk Høyesterett har i en ny dom definert foto-droner som overvåkning.


Joakim Fjeldli

 22.10.16, kl. 00:47
 29.10.16, kl. 11:11


ANNONSE
ANNONSE

 

SVERIGE: Svensk Høyesterett, Högsta förvaltningsdomstolen, har i en ny dom definert flyvende droner med kamera påmontert, som overvåkning.

Fotografering med droner er dermed lagt død som industri og hobbysyssel i Sverige.

Det var den svenske avisen Aftonbladet.se som først omtalte saken.

Høyesterett

Högsta förvaltningsdomstolen har i en nylig rettskjennelse definert all fotografering ved bruk av droner i Sverige som overvåkning, noe som gjør en stor industri som omsetter for flere millioner kroner i året, overflødig.

Droner brukes til alt fra inspeksjoner, til boligfoto, nyhetsreportasjer, og film/tv-produksjoner. Men nå er det altså slutt for flygände söta bror.

Overvåkning

Det er det svenske svaret på Datatilsynet som har fått igjennom denne dommen.

I høyesterettens kjennelse finner de fem dommerne som avgjorde saken, at fotografering med droner er å anse som overvåkning, uansett om dette ikke er hensikten.

- Datainspektionen (svenskt Datatilsyn, jour. anm) har valgt å kjøre dette mot individuelle entreprenører i stedet for store organisasjoner med større juridisk muskler, slik som SVT, sier formann Gustav Gerdes i UAS Sweden til Aftonbladet.

Må ha lisens

Aftonbladet har henvendt seg til Datainspektionen for en kommentar, men myndigheten har ikke kommet med noen tilbakemelding.

For å få tillatelse i Sverige til å fly en drone hvis formål det er å filme eller fotografere, må man nå ha en lisens for å omgå den svensken Overvåkningsloven.

Flyvingens formål må deretter kun ha til formål å «forebygge, etterforske eller påvise lovbrudd og for å forebygge ulykker», som det heter i loven.

- Vanskelig å håndheve

Det er fylkenes administrasjoner som har i oppdrag å påse at loven ikke brytes, og kan så politianmelde overtrampene der de mener at ulovlig overvåkning har funnet sted.

- Som det ser ut nå, kommer alle seriøse aktører til å sette sine droner på bakken. Samtidig vil det være en stor gruppe mennesker som ignorerer de nye reglene. Og jeg tror neppe at politiet vil prioritere disse tilfellene, sier Gustav Gerdes ved UAS Sweden til Aftonbladet.

LES OGSÅ:
Oppfordrer til varsomhet med droner

Motsatt vei i Norge

I Norge har man gått motsatt vei, og lempet på kravene for å ikke kriminalisere store deler av befolkningen som driver med dronefoto som lek eller hobbysyssel

Ved nyttår 2015/2016 ble reglene for å få tillatelse til å benytte droner i kommersiell sammenheng også enklere, men slik bruk forutsetter fortsatt en tillatelse fra luftfartstilsynet.

LES OGSÅ: Ni av to droner har mangler


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE