GRØNT KORT: Dersom du mangler et slikt grønt kort, risikerer du å bli stoppet på grensen i enkelte europeiske land.
FOTO: ILLUSTRASJONSBILDE/TRYG FORSIKRING

Bilferie? I disse landene MÅ du ha dette kortet i bilen

Mange nordmenn er ikke klar over at de trenger et helt spesielt kort dersom de tar bilen til enkelte land i Europa.


Redaksjonen

 27.06.19, kl. 09:15
 10.07.19, kl. 07:46


ANNONSE
ANNONSE

 

REISE: - Grønt kort er et forsikringsbevis som viser at du har ansvarsforsikring, og gjør det enklere å dokumentere at du har forsikring på bilen dersom du blir innblandet i en trafikkulykke, forklarer Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring. 

Per i dag er det kun 10 land i Europa som krever at du har grønt kort, som skal fremvises ved grensepassering.

- Men det kan være lurt å ha det i bilen uansett hvor i utlandet man ferdes, sier Brandeggen.

LES OGSÅ: Reise i sommer? Spår rekordår for flyforsinkelser

Kan bli stoppet

- Kommer du kjørende til et av disse landene uten grønt kort, risikerer du å bli stoppet. Som regel må du måtte kjøpe en egen og dyr forsikring på grensa for å slippe inn, utdyper han. 

Hvis man skulle bli innblandet i en trafikkulykke er det viktig å få en kopi av motpartens grønne kort. 

- I tillegg har vi Kosovo, der situasjonen er spesiell da de ikke aksepterer grønt kort, sier Brandeggen. Det anbefales å tegne en ansvarsforsikring ved grensen, ellers kan du risikere å bli tilbakeholdt i forbindelse med en trafikkulykke, sier Brandeggen.

Kun tre måneders varighet

 I resten av Europa er det ikke noe krav til å ha grønt kort i bilen, men Brandeggen anbefaler likevel å ha det i bilen utenfor Norden. I noen tilfeller kan det lette situasjonen på et skadested ved en bilulykke, samt lette en eventuell videre saksbehandling. 

- Du bestiller enklest et grønt kort på nettsiden til ditt forsikringsselskap, det er som regel gratis. Samtidig bør du sjekke om din bilforsikring faktisk gjelder i det landet du skal til. Og merk deg at grønt kort kun har tre måneders varighet fra utstedelsesdato. Fikk du det i fjor må det derfor fornyes, sier han.

LES OGSÅ: Tyvenes skrekk? Denne dingsen skal oppklare alle sykkeltyverier

Internasjonalt førerkort i USA

 Selv om det ikke lenger er obligatorisk med internasjonalt førerkort i store deler av Europa, må du likevel ha det hvis du skal kjøre i Russland, Ukraina, Tyrkia og Bulgaria. Her må du i tillegg ha ditt ordinære førerkort med. 

- Det anbefales også å ha internasjonalt førerkort hvis en skal kjøre bil i USA, Mexico, Canada eller Latin-Amerika, forteller Brandeggen. 

Internasjonalt førerkort kan bestilles hos NAF.

Dersom du blir innblandet i en trafikkulykke i utlandet:

  • Du bør kontakte politiet. Standard nødnummer over hele Europa er 112. De kan formidle videre dersom ambulanse/legeassistanse er nødvendig ved personskade.
  • Må du til offentlig lege, legevakt eller sykehus bør du ha gyldig helsetrygdkort. 
  • Norsk skademeldingsskjema er lik standard europeisk skjema. Alle felt i det engelske, tyske eller franske skjemaet er likt det norske. 

Sjekk at det ikke er trafikkfarlige skader på bilen før du kjører videre. Er du usikker eller bilen ikke er i kjørbar stand bør du kontakte forsikringsselskapet ditt eller/samt eventuelt leiebilselskapet dersom du har leiebil.

 

 

 

FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE