FOTO: IF

Ekspert: - Slik gjør du bilen klar for vinteren

De fleste polerer bilen om våren, men det er like viktig på høsten. Her er bilekspertens beste tips til vinterklar bil.


Redaksjonen

 02.10.19, kl. 13:39
 14.10.19, kl. 05:58


ANNONSE
ANNONSE

 

BIL: Kjennes lakken ru mot hånden nederst på bildøren, er det behov for en grundig vask og polering.

– Polering om høsten er like viktig som om våren, selv om de fleste bare gjør det i april eller mai. Veisaltet henger seg fast på steder der lakken har små ujevnheter. Små lakkskader bør også fikses. Ubeskyttet stål er utsatt for rustangrep, sier bilmekaniker Moeen Shahzad Mughal. Han jobber i bilteknisk gruppe i forsikringsselskapet If.

Er det kaldere enn 7-8 grader, bør poleringen skje i en oppvarmet garasje for at den skal ha ønsket effekt.

Sjekk batteriet!

Det er flere ting å huske på når du skal gjøre bilen klar for vinteren. En sjekk av batteriet er blant de viktigste.

– Hvis du vet at det blir mye småkjøring i vintermånedene, gjør du tilværelsen mer forutsigbar ved å forberede batteriet litt. Et batteri som fungerer bra om sommeren, kan være helt dødt en morgen med ekstra kulde, sier Mughal.

Den viktigste innsatsen ligger i vedlikeholdslading av batteriet i forkant av vinteren. Skaff deg en batterilader til rundt tusenlappen og sett batteriet på vedlikeholdslading over natta. For noen hundrelapper får du også et enkelt apparat som tester om spenningen i batteriet er god nok. Eventuelt ta kontakt med et bilverksted som kan kontrollere dette for deg.

Bør du skifte olje?

Forsikringsselskapene er også svært opptatt av bildekkstandarden i vinterhalvåret.

En god del av ulykkene om vinteren skjer fordi dekkene ikke holder mål. Mange følger ikke godt nok med på mønsterdybden. Minstekravet til piggfrie vinterdekk er tre millimeter, men ha gjerne fire eller mer.

Hva med oljen?

Et vanlig tips før vinteren er å skifte motorolje. Men det kommer litt an på.

– De fleste nyere biler har en syntetisk olje som klarer vinteren bra. Nybileiere følger som regel serviceintervallene, som tar seg av de nødvendige oljeskiftene. Men har du en bil som er åtte-ti år eller eldre, har du kanskje begynt å ta litt lettere på den faste servicen, sier bilmekanikeren.

Olje som ikke blir byttet på årevis, og som i tillegg kanskje er billig, gjør motoren bare vondt. Den får tungt for å starte og slites mer når den går. Det er viktig at det blir utført service på bilen etter fabrikantens anbefaling for å unngå unødvendige problemer med bilen gjennom vinteren. Informasjon om når bilen skal ha service står i instruksjonsbilen til bilen.

– Det hjelper lite å ha fulladet batteri hvis motoroljen er tykk som sirup, sier Mughal i If.

Vil du slippe å forholde deg til bilforberedelser helt og holdent, tilbyr bilverkstedet ditt sannsynligvis en egen tipunktservice for vinterklargjøring.

LES MER OM BIL OG MOTOR


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE