ANNONSE

ILLUSTRASJONSFOTO: ISTOCKPHOTO / GETTYIMAGES / OCUSFOCUS

Nå starter 200.000 menn jakten på julegavene

1 av 10 norske menn utsetter innkjøp av julegaver til den siste uka før jul. Det er nesten blitt en juletradisjon for mange menn å gjøre unna gavekjøpene rett oppunder julekvelden, mener forbrukerøkonom.


Redaksjonen

 21.12.16, kl. 10:23
 26.01.17, kl. 21:48


ANNONSE
ANNONSE

 

NORGE: En undersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 viser at det er store forskjeller i handlemønsteret til jul mellom menn og kvinner. 10 prosent av norske menn kjøper julegavene den siste uka før jul. Bare tre prosent av kvinnene er like sent ute. 

Dyrt å vente

- Kvinner er jevnt over tidlig ute med gavekjøpene mens vi menn skyver på julehandlingen så lenge vi bare kan. Det er oppskriften på dyre og lite gjennomtenkte gaver, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Halve befolkningen starter innkjøpene allerede før desember, men tidlighandelen er det i første rekke kvinnene som står for. Ifølge undersøkelsen er 59 prosent av kvinnene mot 36 prosent av mennene i gang med gavekjøp i november eller tidligere.  

Bomkjøp

Først i desember finner flertallet av menn det for godt å starte jakten på gaver til sine nærmeste. 6 av 10 menn mot 4 av 10 kvinner venter med gavekjøpene til julemåneden.

- Ulempen med julehandel i siste liten er at den kan bli unødvendig kostbar. Den som har dårlig tid ender fort opp med dyre gaver eller gaver som ikke helt treffer blink, mener Gundersen. 

Kniven på strupen

I tillegg er ofte utvalget dårligere og de beste kjøpene utsolgt i juleinnspurten. Da blir alternativene fort både dyre og dårlige. Når tiden er i ferd med å renne ut, er god planlegging nøkkelen til å hente seg inn igjen, mener forbrukerøkonomen.

- Lettere bytte finnes ikke enn en mann på desperat gavejakt før jul. Rådet mitt er å bruke litt tid på en plan for hvem du skal kjøpe til, hva du skal kjøpe og hvor du skal handle, råder Gundersen. 

Bedring i sikte

Han understreker imidlertid at han ser tegn til litt mer planlegging og litt mindre panikkhandling fra mennenes side sammenlignet med tidligere år. Andelen menn som er ute i siste liten har sunket noe de siste årene, samtidig som flere menn i år startet juleinnkjøpene allerede før desember.

- Kanskje noen av oss menn etter hvert har erfart at det lønner seg på alle måter å være litt tidligere ute. Både lommeboka og gavemottakerne er nok mer fornøyde med mer gjennomtenkte innkjøp, sier forbrukerøkonomen.

5 tips når du er ute i siste liten

1. Planlegg før du skal handle. Bestem deg for hvor mye du vil handle for.
2. Lag en liste over hvem du skal handle til, hva du skal kjøpe og hvor du skal handle. 
3. Sjekk på forhånd, på nett eller telefon, at butikken faktisk har gavene du skal kjøpe. Da unngår du bomtur.
4. Spar tid ved å gjøre handlingen på butikker i samme område eller på et kjøpesenter.
5. Tenk alternativt hvis du har veldig dårlig tid. Bestill en reise eller konsertbilletter på nett, eller lag et gavekort på en middag, hyttetur eller en opplevelse.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE