ANNONSE

ILLUSTRASJONSFOTO: Tiril Haarsaker, Norsk Varme

Nå bør du sjekke ildstedet

Hvis du ønsker å ha et velfungerende ildsted til fyringssesongen starter er sommeren den perfekte tiden å sjekke det.


Redaksjonen

 17.07.17, kl. 08:38
 18.07.17, kl. 11:20


ANNONSE
ANNONSE

 

- Det er lurt å vedlikeholde både ildsted og skorstein med jevne mellomrom. Minst én gang i året bør du ta ut hvelv og brennplater, og sjekke at disse er i god stand. Du bør blant annet sjekke at skakeristen og fyrbunnen ikke har skader. For å bevare ildstedet lenge er det også viktig å sjekke pakningen på døren og askeskuffen. Dersom disse ikke er hele må de byttes, sier styreleder i Norsk Varme, Steinar Vigdal. 

3,8 millioner ildsteder i norske hjem

En undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Norsk Varme viser at det finnes over 3,8 millioner ildsteder i norske hjem og hytter. På kalde dager kommer opp til 16 prosent av all energi til boligoppvarming fra vedfyring. På sommeren er behovet for vedfyring mindre, og Vigdal anbefaler derfor at ildstedet bør sjekkes nå.  

- Vi anbefaler at dette gjøres utenfor fyringssesongen. Hvis du oppdager feil eller mangler er kapasiteten vesentlig bedre hos faghandlerne på denne tiden av året. Dermed rekker du å få ordnet alt til høsten kommer, sier Vigdal.  

Vedlikehold er viktig

Det norske lovverket pålegger at alle ildsteder skal kontrolleres og feies ved behov. Hvor ofte dette gjennomføres bestemmes av feieren etter faste kriterier. Det daglige vedlikeholdet kan imidlertid forbrukeren utføre selv. Dette krever lite utstyr, og ingen spesialkompetanse. Det går også fint an å ringe og be om befaring, hvis du er i tvil. 

- Flere av våre medlemmer tilbyr gratis befaring dersom du er usikker på om ildstedet ditt er velfungerende, eller hvis du vurderer å skifte det ut. Sommeren er også en god anledning til å skifte til et rentbrennende ildsted dersom det du har i dag er ikke-rentbrennende. Kapasiteten til butikkene er bedre utenfor høysesong, og lagerbeholdningen er også ofte større, sier Vigdal. 


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE