ANNONSE

Slik unngår du boliginnbrudd når du reiser på ferie

Sommerferien er høysesong for omreisende vinningskriminelle, og i fjor herjet innbruddstyvene. Slik unngår du innbrudd!


Redaksjonen

 01.07.16, kl. 11:28
 14.07.16, kl. 09:59


ANNONSE
ANNONSE

 

NORGE: Tre millioner nordmenn reiser på ferie i løpet av sommeren. Det fører til at 1,3 millioner norske hus og leiligheter blir stående tomme, i følge reiselivsundersøkelsen til Statistisk Sentralbyrå. 

Uansett om man har alarm eller ikke, har ekspertene rådene klare for hva du bør gjøre før du reiser på ferie. Det handler i stor grad å late som man er hjemme. 

Her er det 10 beste tipsene for sikring av huset i ferien:

1. Sosiale medier

Sjekk personverninnstillingene på dine sosiale medie-kontoer slik at du har kontroll på om dine ferieoppdateringer er offentlige, bare for venner, eller for en egendefinert gruppe. Ikke del offentlig når du drar på ferie og når du kommer hjem.

2. Få det til å se ut som om du er hjemme

Ikke rydd bort ting som får hjemmet til å se bebodd ut. La gjerne kaffekoppen stå igjen på stuebordet. Tyver ser ofte etter tegn på at du er bortreist, for eksempel gardiner som er trukket for, visne blomster og lignende.

3. Sikre boligens svake punkter

De fleste hjem har flere mulige «innganger» for tyven. Se over sikkerheten på dine vinduer i kjeller og på bakkeplan, balkongdør og garasjeinngang. Hvor kan noen med enkelhet knuse eller bore opp et vindu? Vær ekstra nøye med baksiden eller områder uten innsyn. Tyven skal helst ikke få jobbe uforstyrret.

4. Tom postkasse og full søppeldunk

Be en nabo eller bekjent ta inn posten for deg. Du kan også få posten oppbevart eller midlertidig ettersendt. En tom søppeldunk eller en uklippet plen er tydelige tegn på at du ikke er hjemme. Samarbeid med naboen om å få huset til å se bebodd ut.

5. Alarm

Skaff deg en alarm som er koblet til en alarmsentral. Det minsker risikoen for innbrudd åtte ganger i følge NHO Service. Nye smartalarmer har også kamera og tale- og lytteenhet som gjør at tyvene både blir sett og snakket til fra alarmsentralen. Det begrenser følgeskader ved innbrudd.

6. Lys og lyd

En elektronisk tidsur eller smartkontakt for lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme. Det er også viktig å ha nok utelys.

7. Steng vannet

Steng stoppekraner til oppvaskmaskin og vaskemaskin, eller annet som har trykk i ledningene. Kontroller at varmtvannsbereder eller varmesystem klarer seg uten vann dersom du skal stenge selve hovedstoppekranen, noe du bør gjøre hvis du skal være borte i flere dager.

8. God lås

Den vanligste veien inn og ut for en tyv er gjennom døra. En FG-godkjent lås og sikringsbeslag reduserer risikoen for uønsket besøk. Husk å ta ut nøkkel på innsiden av verandadører og lignende.

9. Pass på verdisakene

Ikke la verdisaker ligge og slenge slik at det syns fra vinduet. Har du alarm bør du oppbevare verdisaker på rom som er dekket av bevegelsesdetektor eller magnetkontakt. Fotografer og merk verdisakene dine.

10. Ikke hjelp innbruddstyven

Lås garasjer og boder. Mange innbrudd er begått i annen etasje av boligen som ofte er dårlig sikret og ved hjelp av huseierens egen stige. Lås derfor stigen godt fast og fjern annet verktøy som ligger ute.

FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE