ANNONSE

VÆR VARSOM: Brannvesenet har sjekklisten som kan unngå brann.
ARKIVFOTO: ALEXANDER JANSEN

Brannvesenets sjekkliste til hytteeierne

Batteridøde røykvarslere, håndverksmessig egeninnsats og lang utrykningstid fører til at mange hytter brenner ned.


Redaksjonen

 27.03.18, kl. 09:49
 01.04.18, kl. 21:57


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Drammensregionens brannvesen ønsker deg en god og trygg påske, og oppfordrer folk til å tenke sikkerhet for deg og dine enten du er på hytta i påsken eller hjemme.

Mange hyttefolk slurver med sjekk av røykvarsler. I en ny undersøkelse blant hyttefolk oppgir hele 36 prosent at de ikke sjekker røykvarsleren på hytta så ofte som man bør.

- Det er skremmende å tenke på at mer enn en tredel av alle landets hytter ikke har røykvarslere som er testet på en forsvarlig måte, sier Cecilie Aali Hornstuen i Drammensregionens brannvesen IKS.

-Røykvarsleren er trolig den viktigste brannforebyggende innretningen man har i en hytte. For å være trygg på at varsleren fungerer til enhver tid, må man teste den ofte. Aller helst hver gang hytta tas i bruk, sier Aali Hornstuen.

Møt brannvesenet

I en undersøkelse formidlet via Norsk brannvernforening på Facebook i mars 2018, svarte hele 1750 eiere og brukere av hytter i Norge på spørsmål om brannsikkerhet på hytta.

-En røykvarsler begynner normalt å pipe med små korte støt et par uker før den går helt tomt for strøm. Er det en stund siden hytta var i bruk, kan batteriet ha gått tomt for strøm i mellomtiden. Nettopp derfor er det så viktig å teste røykvarsleren hver gang man tar hytta ibruk, sier Aali Hornstuen. 

Nå i påsken skal Drammensregionens brannvesen IKS sammen med i underkant av 60 andre brannvesen i hele landet ut å møte hyttefolk for en hyggelig prat om brannsikkerhet. Da vil de også dele ut en «minihytte». Denne henges opp et sted i hytta, og gir en god oversikt hva man må passe på for å unngå brann. Vi deler også ut et gratis røykvarslerbatteri.

Onsdag 28. mars er vi på plass i Eggedal sentrum i Sigdal. Her deler vi ut «minihytter» og røykvarslerbatterier fra kl 11-15.

Påminnelse til hytteeiere

1. Håndverksmessig egeninnsats er mer utbredt på hytter enn i ordinære boliger. Dette kan øke faren for brann.

2. Mange hytter ligger utenfor allfarvei, noe som gir lang utrykningstid for brannvesenet.

3. Alle hytter skal ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje. I tillegg kreves et godkjent brannslokkeapparat eller en husbrannslange. På hytta må man selv være forberedt på å slokke en eventuell brann.

LES OGSÅ: To biler totalskadd i brann på parkeringsplass


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE