ANNONSE

Uten tykt vintertøy imellom sitter Isak (2) riktig og trygt fastspent i barnestolen.
FOTO: ISTOCKPHOTO / GETTYIMAGES

Pass på: Tykke vinterklær i barnestol øker skaderisikoen

Dette bør du ha i bakhodet når minsten skal kjøres til og fra barnehage eller skole i vinter.


Frank Williksen

 29.11.17, kl. 11:08
 09.12.17, kl. 14:59


ANNONSE
ANNONSE

 

BIL: Tykke og varme vinterklær i barnestolen kan bety økt skaderisiko for de minste!

En undersøkelse utført av den tyske bilorganisasjonen ADAC (tilsvarer norske NAF) viser nemlig at tykt vintertøy gjør det vanskelig å stramme selene i barnesetet ordentlig, og for hver centimeter med slakk øker risikoen for store skader.

- Selv ved lave hastigheter vil en hard oppbremsing vil få store konsekvenser for barnet. Det tykke vintertøyet gjør at selen ikke sitter tilstrekkelig tett på kroppen. 

Ved en hard oppbremsing kan selen derfor skjære seg inn i magen på barnet og medføre alvorlige indre blødninger, sier Volker Sandner, som er testansvarlig hos ADAC. Parkdresser, dunjakker eller andre tykke vinterklær må derfor tas av før barnet spennes fast i barnesetet.

Mange slurver

Den tyske undersøkelsen viste imidlertid at nærmere fire av ti foreldre ikke tok av barnas yttertøy før de ble fastspent. 

Selv om det er gjort i beste mening fordi man ikke ønsker at barn skal fryse, heller ikke i bilen, kan altså dette gå alvorlig ut over trafikksikkerheten for barnet. 

- Dette er en av flere gode grunner til for eksempel å montere en bilvarmer. Denne sørger for å forvarme kupéen slik at man alltid setter seg inn i en god og varm bil, med den økte komforten dette gir, både for små og store. I tillegg er man sikret is- og snøfrie ruter og fri sikt fra første meter. 

Forvarmet motor betyr dessuten lettere start og redusert motorslitasje. Dagens tilleggsvarmere for bil er teknologisk avnserte produkter som kan betjenes både med tidsur, fjernkontroll og egen app.

LES OGSÅ: Slik får du og bilen en bedre start på vinterdagene

LES FLERE FORUKERSAKER OM BIL


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE