ANNONSE

FOTO: ARKIVBILDE

Henlegger alvorlig dataangrep mot Helse Sør-Øst

Sykehuspartners hovedkontor på Grønland i Drammen ble i januar utsatt for et profesjonelt datainnbrudd. Nå henlegger PST saken, selv om sensitiv informasjon kan være på avveie.


Benedicte Haugaard

 06.12.18, kl. 10:20
 13.12.18, kl. 15:43


ANNONSE

 

NORGE: Helseminister Bent Høie kunne i januar fortelle at det var umulig å utelukke at pasientinformasjon var på avveie. PST mente angrepettydet på profesjonelle aktører, men nå 11 måneder etter datainnbruddet varsler de at saken blir henlagt.

– For vårt vedkommende er denne saken nå avsluttet, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK.

Ukjent tyvgods

PTS-sjefen sier videre at det er umulig å vite hva hackerne har fått med seg, og sier de ikke kan konkludere med at sensitiv informasjon er tappet, selv om det er en fare for det. Det er isåfall snakk om pasientdata, beredskapsplaner og forskningsdata.

Hackerne skal ha fått tilgang til interne servere og skaffet seg administratorrettigheter gjennom en ekstern server som var koblet til internett.

Etterforskningen har vist at inntrengerne skal ha vist ekstra interesse for et læringsprogram på helseforetakets nettverk, men PST vet ikke hvem som står bak, skriver NRK videre.

– Det er grunn til å tro at det er en profesjonell aktør, men vi kan ikke konkludere med at det er en statlig aktør, sier Bjørnland. 

PST har tidligere advart med at fremmede makter kan ha interesse av beredskapsplaner.

Fortsatt trygt

Administrerende direktør i Helse Sør-Øst Cathrine M. Lofthus sier til NRK at hun synes det er beklagelig at etterforskningen nå blir henlagt. Hun stiller seg også tvilende til at sensitiv informasjon er på avveie.

– Vi kan med stor grad av sikkerhet si at pasientopplysninger ikke er kommet på avveie eller er misbrukt.

Hun sier videre at pasientene skal kunne føle seg trygge på at pasientinformasjon og personopplysninger er trygt lagret.

– Det er viktig at våre pasienter skal være trygge på at vi håndterer pasientinformasjon på en trygg og sikker måte. Vi har hele tiden sett på dette som et alvorlig dataangrep, og det var også derfor vi anmeldte det til PST og håpet at de kunne slå fast hvem som stod bak.

Lofthus avslutter med å si at de hele tiden jobber med å bedre sikkerheten i datasystemene.

LES OGSÅ: Sykehuspartner og Helse Sør-Øst utsatt for hackerangrep


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN

ANNONSE