ANNONSE

Sommerens villainnbrudd

51 grove tyverier fra villa er noen av sakene Søndre Buskerud Politidistrikt har måtte jobbe med i sommer.


Vegard M. Aas

 30.08.15, kl. 12:44
 21.09.15, kl. 19:38


ANNONSE

 

SØNDRE BUSKERUD: Siden 1. juni og frem til 31. august har politiet fått 408 saker som omhandler tyverier og innbrudd i alt fra tivolivogner og flyplasser til uthus og villaer. Ifølge politiet har det vært en markant økning i spesielt boliginnbrudd.

- Det har vært travel sommer sett med politiets øyne. I Søndre Buskerud politidistrikt har vi vært forskånet for boliginnbruddsbølgene de seneste årene, men vi føler at vi har hatt en god del flere saker i år, sier leder for Operasjon Grenseløs i Søndre Buskerud Politidistrikt, Ole Jacob Garder.

SE DEN KOMPLETTE INNBRUDDSTATISTIKKEN HER

Verst i Kongsberg

Den 18. Juli hadde tyvene funnet frem til Kongsberg. Der ble det begått hele 8 grove innbrudd på bare 5 dager.

Dagen etter innbruddsraidet startet var politiet nære å fange innbruddstyver da 2 personer ble sett snokende ved boliger i Gamlegrendsåsen i Kongsberg.  

Politiet søkte i området uten hell, men kunne konstantere at det var foretatt et innbruddsforsøk.

SE KART – Her har over 50 av innbruddene skjedd (saken fortsetter under kartet):
 
GRAFIKK: VEGARD M. AAS / DRM24.no

Her er deler av politiets statistikk (statistikken i sin helhet kan du lese her)

 • 51 grove tyverier fra villa
 • 26 tyverier fra villa
 • 14 grove tyverier fra leilighet
 • 19 tyverier fra leilighet
 • 9 tyverier fra hytter og telt
 • 8 grove tyverier fra garasje
 • 7 tyverier fra garasje
 • 1 grovt tyveri fra skole

Innbruddsraid på Konnerud og i Sande 

Kun tre dager etter innbruddsbølgen på Kongsberg var det tyver på ferde på Konnerud i Drammen. På to dager ble det utført fire innbrudd og ett innbruddsforsøk i henholdsvis tre forskjellige gater. I et av tilfellene var huseier hjemme og våknet av bråk.

Om lag en måned seinere ble det nok et innbruddsraid i Søndre Buskerud Politidistrikt. Denne gangen i Sande i Vestfold. To østeuropeere ble arrestert for innbrudd etter søk med hundepatruljer og helikopter.

Det var først da politihelikopteret ble koblet inn i jakten at tyvene ble funnet etter kort tid ved hjelp av varmesøkende kamera. 

- Tyvene var da til fots og gjemte seg i et skogsområde. De forsøkte å stikke av fra politiet, men ble innhentet, sa operasjonsleder Finn Håvard Aas ved Søndre Buskerud politidistrikt til DRM24.noPÅGREPET: Her blir en person pågrepet etter en gedigen politijakt i Skoger tidligere i sommer
FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Stjeler rubbel og bit, men foretrekker smykker og sølv 

Etter det DRM24.no kjenner til er det i mange av tilfellene stjålet smykker, bunadssølv, sølvtøy og PC’er. I to av tilfellene skal det også ha blitt stjålet biler, deriblant en Audi TT.

Under det siste innbruddsraidet i Sande fant politiet rundt 100 gjenstander, alt fra smykker, sølvtøy, lommebøker, TV og bilnøkler i området, melder Drammens Tidende.

Flere pågrepet etter politijakt med helikopter

Totalt i de 408 sakene som er registrert har 147 rolle som enten mistenkt eller siktet. (En sak kan inneholde flere personer med denne rollen og en person kan stå bak flere straffbare forhold. Det betyr at antallet på 147 ikke er identisk med antall unike personer red.anm.)

Her er noen av pågripelsene som har blitt gjort:

 • 10.07: Politiet pågrep en utenlandsk mann 20-årene etter en gedigen politijakt mellom Skoger og Drammen. Politiet mottok flere meldinger fra forskjellige huseiere om mistenkelige personer som snoket rundt på flere boligfelt i Skoger.

  Politiet var svært nære pågripelse av minst én person til i det samme området. Mens jakten pågikk opplyste politiet at de hadde mistet en politihund i skogen under en konfrontasjon med en av de ettersøkte. Hunden ble senere funnet uskadd
 • 31.07: 2 menn fra øst-europa pågrepet på Darbu i Øvre Eiker kl. 03.56 etter forsøk på innbrudd i bolig. Pågrepet ved bruk av politihelikopter. De ble varetektsfengslet i fire uker, og politiet mener det er grunn til å tro at de står bak flere innbrudd i distriktet i sommer.

 • 30.08: To østeuropeere er arrestert for innbrudd etter søk med hundepatruljer og helikopter i Sande. Politiet innledet søk etter tyvene med hundepatruljer i området ved Bjerkøya klokken 03.30. Det var først da politihelikopteret ble koblet inn i jakten at tyvene ble funnet etter kort tid ved hjelp av varmesøkende kamera. 

Se video fra politihelikopteret her (saken fortsetter under video)

 

Tar boliginnbrudd på alvor

Politiet har jobbet flittig med disse sakene. Saker som ofte kan være vanskelig å oppklare.

- Grove tyverier fra bolig er vinningskriminalitet som vi tar på stort alvor, og i Operasjons grenseløs er dette noen av de mest prioriterte sakene fordi boliginnbrudd er noe folk opplever som truende og lite trygghetsskapende, sier Garder.

De siste årene har man sett at innbrudd ofte begås av utenlandske mobile vinningskriminelle som opererer på tvers av politidistrikter og landegrenser.

- De drar ofte inn et sted for å ta 2-3 hus. For å få tatt de må man ofte jobbe litt over tid, analysere elektroniske spor og lignende. Det er ganske møysommelig arbeid, sier han.

Og fra pågripelse til domfellelse er veien ofte lang og tungrodd:

- Når man først har pågrepet noe på fersk gjerning blir utfordringen å finne ut om de pågrepne kan knyttes til andre saker. Da må man bruke blant annet DNA- og elektroniske spor for å knytte de til disse stedene og det kan være krevende i perioder. Det er et strengt beviskrav og det skal mye til for at man blir domfelt. Man ser også på rettspraksis de siste årene at slike saker, ofte begått av utenlandske kriminelle, tas alvorlig. For et boliginnbrudd får man fort et års fengsel, avslutter Garder.

Slik har vi laget kartet

Oppføringene i kartet er basert på politiets twitter-meldinger. Disse utgjør i overkant av 50 tilfeller av de totalt 408 registrerte sakene. Noen få oppføringer er basert på andre mediers nyhetsdekning. Noen er nøyaktig posisjon, mens andre kan avvike med inntil 1-2 kilometer i luftlinje. Det er kun ført opp innbrudd i næringslokaler, boder, garasjer, hus og hytter el. Innbrudd og innbruddsforsøk i biler og andre motoriserte kjøretøy er utelatt i kartet.

TILBAKE TIL HOVEDSAKEN

TILBAKE TIL FORSIDEN

FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE