ANNONSE

SYRISK: Her serverer Taghrid Zawahri sine landsmenn Alla Abuzed, Duaa Krbeh og Rayan Abuzed (3) fra Syria «ekte vare» fra hjemlandet.
FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

- Det er sånn internasjonal festival full av mat og dans og greier

Sitatet i tittelen ble overhørt av en entusiastisk forbipasserende i telefon på Strømsø Torg under Globusfestivalen lørdag.


Alexander Jansen

 22.09.18, kl. 20:38
 12.09.19, kl. 08:55


ANNONSE

 

DRAMMEN: ...og mannen i telefonen hadde jo i og for seg helt rett, han. Smekkfullt av mat, dans og kultur - fra alle verdenshjørner. Med over 70 matboder var festivaltilbudet større enn noen gang for tusenvis av besøkende.

Badet i en varmende septembersol (og noe vind i kjølvannet av ekstremværet «Knud») fant også kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) det for godt å avlegge den tredje festivalen av sitt slag et offisielt besøk. 

Ministeren både deltok i opptog og holdt åpningstalen, og kunne henrykt erklære hvor fantastisk det var å kunne «smake seg gjennom hele verden på et torg i Drammen».

MINISTER-PRAT: Jan Tore Sanner flankert av Drammens egen Ana-Maria Silva-Harper fikk servert russisk te. (FOTO: NILS J. MAUDAL)

For absolutt alle ganer

Og trolig var det like mange nasjonaliteter blant publikum som det var matboder å oppdrive. For 175 kroner kunne man sikre seg fem fritt valgte mini-måltider fra hele festivalen, og allerede midt på ettermiddagen måtte noen av de mest populære serveringene erklære seg for utsolgt.

De lengste køene fant man hovedsakelig rundt gastronomiske fristelser fra Midtøsten og Sør-Øst Asia, mens også amerikansk biff så ut til å falle i smak hos mange nysgjerrige ganer.

POPULÆRT: Driverne av nå nedlagte «Mo's Ember» med Mohammad Mostafaei genererte festivalens desiderte lengste køer med mat fra Iran. (FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24)

Noe ventetid og trengsel om plassen til tross, smilene var brede og humøret gemyttelig i aldre og fasonger.

- Vi synes det er kjempebra å oppleve så mye kultur på et sted, forteller syriske Alaa Abuzed og Duaa Krbeh på godt norsk til DRM24 - to år etter de ankom Norge.

Med datteren Rayan (3) har de akkurat fått servert mat fra hjemlandet i det «syriske hjørnet» ved Byhaven, og skal smake seg videre gjennom festivalen.

Som underholdning til maten kunne publikum som vanlig nyte et fyrverkeri av ulike kulturelle innslag fra scenen gjennom det fem timer lange programmet. Alt fra tamilsk folkedans til streetdance og Bollywood-rytmer strømmet utover torget til stor beigeistring for det flerkulturelle Drammen.

MAGEDANS: Her fremført av Leila Vurucu, som et av mange eksotiske innslag på festivalen. (FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24)

Serverte 35.000 måltider

I fjor gikk Globusfestivalen tomme for matbonger, og trykket derfor opp 50.000 mot fjorårets 30.000 for å være på den sikre siden. Lørdag kveld forteller festivalsjef Mari Tandberg til DRM24 at det ble servert cirka 35.000 porsjoner med mat i løpet av dagen, og at festivalen har slått alle tidligere rekorder. 

- Og det har vært opp mot 20.000 mennesker innom festivalen. Det er mer enn noensinne. Vi hadde et jevnt tilsig av mennesker hele dagen, selv mot slutten. Helt fantastisk, oppsummerer Tandberg. 

Hun forteller om mange som jobbet hele natten for å få festivalen i stand i tide grunnet ekstremværet som herjet fredag

- Det har blitt lite søvn, og vi er utrolig takknemlige for at resultatet ble så bra som det gjorde. Over all forvetning, forteller Tandberg til DRM24.no.

- Og veien videre?

- Vi ser bare muligheter med Globusfestivalen. Men vi er avhengige av støtte for å kunne opprettholde det konseptet vi har i dag, noe integreringsministren var tydelig på at han mente var viktig og riktig, forteller Tandberg.

Mange hundre frivillige har jobbet på spreng for å arrangere festivalen, som er et samarbeid mellom Byen vår Drammen, Interkultur i Drammen kommune, Buskerud Innvandrerråd og Drammen minoritetsråd.

LES OGSÅ: 15.000 (!) mennesker besøkte Globusfestivalen

DANS FOR KONGER: Av Majd El Mouloukk. (FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24)

MINISTER-TALE: Jan Tore Sanner åpnet festivalen med rosende ord etter et par munnfuller med etnisk mat. (FOTO: NILS J. MAUDAL)

FRA ASIA TIL MIDTØSTEN: Alex Thanawan fra Thailand får servert en syrisk delikatesse. (FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24)


(ALLE FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24)

SE FJORÅRETS FESTIVAL I BILDER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE