ANNONSE

FOTO: BRAKAR

Først i Norge: Ladestasjon for el-buss montert i Mjøndalen

1. desember fremsto Mjøndalen stasjon litt annerledes. Da sto Brakars nye, seks meter høye ladestasjon til de nye elbussene klar.


Redaksjonen

 04.12.17, kl. 13:34
 13.12.17, kl. 06:44


ANNONSE

 

NEDRE EIKER/DRAMMEN: Laderen vil tas i bruk når de nye bussene ruller ut i trafikk i begynnelsen av 2018, og da blir Brakar først i Norge med en busslinje hvor bussene er elektriske.

Det er linje 51 mellom Mjøndalen og Drammen som nå får miljøvennlige og stillegående busser, til glede for alle passasjerer.

Disse bussene lades på depot i Kobbervikdalen om natten, og hurtiglades i Drammen og Mjøndalen når de er i trafikk på dagtid. Bussene kan kjøre ca 5 mil på fullt batteri. De fleste bussene som skal betjene linjen er elektriske. Det blir etablert ladestasjoner i begge ender av linjen, i Drammen og Mjøndalen.

Stor installasjon

Ladestasjonen som nå er etablert i Mjøndalen er godt synlig. Den er seks meter høy, og har en ladearm som er fire meter lang. Det er kun ved kontakt mellom bussen og ladearmen at ladearmen leder strøm.

Ladeinfrastrukturen til Brakars nye busser er levert av Siemens, og strømkabelen fram til ladestasjonen er levert av Glitre.

Ladestasjonen er den første i sitt slag som blir montert i Norge.

Hurtiglader på under ti minutter

En full hurtiglading gjøres på seks til åtte minutter, ladingen er fire ganger så kraftig som hurtiglading av en el-bil. Laderen kommuniserer med bussen slik at bussen får akkurat så mye strøm som den trenger.

Ved lading står bussen direkte under armen på laderen, som senker ned det strømførende elementet som kommer i kontakt med bussen.

- Det er spennende at vi nå snart har begge ladestasjonene på plass, sier administrerende direktør i Brakar, Terje Sundfjord.

Drammen kommune og Nedre Eiker kommune har vært positive og gode samarbeidspartnere, og prosessen med å få ladestasjonene på plass har gått raskt, legger han til.

LES OGSÅ: Slik ser de nye EL-bussene ut


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE