ANNONSE

STAUTE KARER: Fra venstre skogsarbeiderne Emil Fredriksen, Bjørn Elling Prøis, Dag Ove Ellingsen og fagleder Torbjørn Bogen i Drammen kommune, sørget for å få Kiel-treet trygt kappet og dandert for videre transport til Tyskland.
FOTO :ALEXANDER JANSEN / DRM24

Nå er årets «vennskapsgran» felt i Drammens dype skoger

Juletrediplomatiet lever i beste velgående. Onsdag felte Drammen sin 53. julegran som skal pryde rådhusplassen i Kiel.


Alexander Jansen

 15.11.17, kl. 14:11
 24.11.17, kl. 16:10


ANNONSE

 


(Se video ved å klikke på avspillervinduet over!)

DRAMMEN:
Anført av ordfører Tore Opdal Hansen var kommunens skogsarbeidere og naturforvalter Bjørn Ringstad på plass for å gjennomføre den tradisjonsrike seansen i drammensmarka, som hvert år går av stabelen da byens vennskapstrær skal felles. 

Ti centimeter nysnø, strålende sol og kruttsterk kaffe på bålet sørget for en perfekt ramme da kommunens 53. julegran til Kiel skulle kappes og klargjøres. 

Og ordføreren, han var som vanlig svært fornøyd med den utvalgte grana. 

- Dette er her er blant de aller flotteste granene, det er helt sikkert. En klar tier, konstaterte ordføreren henrykt, som for anledningen overvar sin 14. julegranfelling som drammensordfører. 

LES OGSÅ:  Sendte sin 52. julegran til Kiel

Blinket ut flere år i forveien

Det store søket etter de flotteste julegranene i marka pågår året rundt. Kommunens skogsfolk blinker seg ut de beste kandidatene, rydder terrenget rundt så grana får vokse seg fin i formen, og pusler og steller med juletrærne for å besørge optimal fasong og beskaffenhet når tiden er inne. 

- I år snakker vi om ei frodig gran på over tolv meter, som har vært blinket ut for flere år siden. Den var egentlig tiltenkt i fjor, men da måtte vi isteden ta ei gran nærmere veien på grunn av all snøen, sier fagleder Torbjørn Bogen i Drammen kommune.

Under årets felling hadde dessuten Mattilsynet meldt seg på følget for å godkjenne treet for eksport ut av landet. Det er nemlig et krav etter EU-regelverket med visuell kontroll for å utelukke plantesykdommer. Og årets utgave besto testen med glans.

LES OGSÅ: Bli med ordføreren på julegranfelling

Stolt tradisjon

Ordføreren påpeker at det er viktig å ta juletrediplomatiet på alvor, da den 12 meter høye grana skal pryde selveste rådhusplassen i vennskapsbyen Kiel. 

- Vi har fått svært gode tilbakemeldinger, noe som er viktig da alle vet at det kommer fra Drammen. En veldig hyggelig tradisjon som også mottakerne setter stor pris på, sier Opdal Hansen. 

Drammen sender også hvert år et prakteksemplar av drammensmarkas fineste graner til vennskapsbyen Stykkisholmur på Island, i år den 31. i rekken. 

I tillegg sørger kommunens folk for tilsammen 12 bydelstrær rundt omkring i Drammen. Hovedtreet på Bragernes Torg er allerede på plass. Det har det vært tradisjon for i over 100 år.

Se video fra julegranfellingen i toppen av saken!

Se video fra fjorårets juletrefelling her:


Se video fra julegranfellingen i 2015 her:


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE