ANNONSE

VIL STILLE KRAV: Per Sandberg, Lavrans Kierulf og Jon Helgheim og vil sette flere krav til kommunale tjenester og ytelser. Frp-nestlederen lot seg imponere over lokale suksesshistorier fra Drammen.
ALLE FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Sandberg: - Det man gjør i Drammen skulle Norge gjort for 30 år siden

Frp-nestleder Per Sandberg lovpriser NAV Drammens gode erfaringer med aktivitetsplikt for unge stønadsmottagere. Nå vil partiet utvide ordningen.


Alexander Jansen

 22.08.17, kl. 21:56
 14.09.17, kl. 16:28


ANNONSE

 

DRAMMEN: Sandberg besøkte Drammen tirsdag for å lære mer om Drammens erfaringer med aktivitetsplikt for sosialhjelp. 

Ledsaget av stortingskandidat Jon Helgheim og leder av Buskerud Frp, Lavrans Kierulf, fikk de en fyldig orientering av NAV-leder Katrine Christiansen på NAV-huset på Grønland. 

- Vi har hatt veldig positive erfaringer som følge av aktivitetsplikten. Resultatene kom nesten umiddelbart, og har bidratt til å få flere unge ut i arbeid, kunne Kristiansen fortelle, til stor entusiasme fra Sandberg.

ROSTE DRAMMENSMODELLEN: Per Sandberg (t.h.) likte det han fikk høre fra NAV-leder Katrine Christiansen, her med Lavrans Kierulf (til venstre) og Jon Helgheim.

Vil ha flere krav

I Drammen er det i samarbeidsavtalen mellom posisjonspartiene nedfelt at aktivitetsplikten skal videreføres, og Frp har i sitt nasjonale valgprogram med utgangspunkt i Drammen, vedtatt at man vil jobbe for aktivitetsplikt for flere sosialhjelpsordninger.

- Jeg ser for meg at Drammen kunne vært en god forsøkskommune for dette. Det bør stilles noen krav tilbake for ting som bostøtte, gratis barnehageplass og kontantstøtte. Et eksempel kan være at man lærer seg norsk og at man har hatt en foregående inntekt, sier Helgheim.

Frp i Drammen har tidligere fremmet forslag om for eksempel aktivitetsplikt ved gratis SFO, men har foreløpig ikke fått med seg flertallet. 

- Er fremtiden

Lavrans Kierulf påpekte at man ikke skal mer enn få år tilbake før bare temaet aktivitetsplikt i seg selv var veldig kontroversielt. 

- Jeg er helt sikker på at dette er fremtiden om det offentlige skal greie å iverata velferdsgodene. Da må vi være klare på sette krav til tjenester og ytelser, spesielt viktig er det i Drammen på grunn av høy andel innvandrere, sier Jon Helgheim.

Han får støtte fra Per Sandberg. 

- Det vi ser her skulle hele Norge gjort for 30 år siden, oppsummerte Frp-nestlederen. 

Lokale suksessprosjekter

Sandberg fikk dessuten en innføring i noen av de lokale suksessprosjektene som NAV samarbeider med Drammen kommune om, blant annet på Fjell. 

Via Fjell 2020-prosjektet har man i Drammen etablert «Ungdomstorget» og «Jobbsjansen» for innvandrerkvinner, som har hjulpet svært mange ut i arbeidslivet mer eller mindre rett fra kjøkkenbenken.

UTVIDER SUKSESSORDNING: - Til høsten skal «Jobbsjansen», tidligere forbeholdt innvandrerkvinner, også utvides til å omfatte menn, kunne NAV-sjefen fortelle.

- Dette er noe av det aller viktigste vi gjør i integreringsarbeidet, sa Sandberg, som også pekte på viktigheten av midlertidige ansettelser i næringslivet.

- Det handler om at alle må få sjansen til å få vist seg frem og hva de kan. Det er utrolig viktig, sa Frp-nestlederen.

Sterke inntrykk på Fontenehuset

Etter NAV-besøket gikk turen videre til Fontenehuset på Grønland, for en orientering om hva den private stiftelsen i samarbeid med kommunen gjør for å få folk med psykiske utfordringer tilbake i arbeidslivet.

- Det gjorde sterkt inntrykk å høre brukernes erfaringer, og at så enkle tiltak kan gjøre så stor forskjell. Dette tilbudet fanger opp dem som ellers faller mellom to stoler, sier Helgheim.

Fontenehuset har nå fått 1,3 millioner kroner i støtte fra kommunen for å kunne drive videre etter å ha inngått en partnerskapsavtale.

- Et svært viktig lavterskeltilbud for psykise lidelser og en litt annen del av dette med arbeid og mestring, oppsummerte Helgheim.

PÅ DRAMMENSVISITT: Per Sandberg fikk også tid til en mini-sightseeing. Her forteller Lavrans Kierulf om endringene som har skjedd på Grønland de siste årene.

LES OGSÅ: Møtte befolkningen på Fjell til innvandringsdebatt


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE