ANNONSE

SATSER TUNGT: 16 år gamle Marcus Påverud og familien satser stort på en karriere innen racing. I år reiser han verden rundt for å konkurrere på verdens mest berømte Formel 1-baner.
FOTO: PRESSEBILDE

Marcus Påverud (16) er tidenes yngste i 24-timers løp

Det 16 år gamle motorsporttalentet fra Lier blir historisk på Paul Ricard-banen i Frankrike første helg i mai.


Redaksjonen

 22.03.17, kl. 18:38
 30.03.17, kl. 23:16


ANNONSE

 

LIER: Marcus Påverud fra Lier blir tidenes yngste norske bilsportutøver som deltar i et 24-timers løp når han stiller på startstreken på Formel 1-banen Paul Ricard i Frankrike første helgen i mai.

16-åringen blir også en av de yngste i verden som noensinne har kjørt 24-timers løp, og han har fått dispensasjon fra arrangøren for å få lov til å stille til start.

- Egentlig sier reglementet at du kan stille til start i det året du fyller 18 år, og jeg er altså ett år for ung. Men arrangøren av den internasjonale 24h-Series har gitt meg dispensasjon fordi vi skal kjøre hele mesterskapet, sier Marcus Påverud.

LES OGSÅ: Marcus Påverud (16) tatt ut i prestisjefylt konkurranse

Ambisiøs satsing

Mekanikerlærlingen fra Lier innleder en satsing som er en av de mest ambisiøse noensinne av en norsk bilsportutøver.

Med bakgrunn fra flere år i gokart og to år i det danske mesterskapet for Citroën DS3 tar han nå et stort steg opp i internasjonal asfaltracing.

Her skal han kjøre en Honda Civic TR-R Type R i «24H Endurance Series», et av verdens tøffeste mesterskap for GT- og Touringbiler.

Sesongen starter 7-9. april med 12-timers løp på Red Bull Ring, Formel 1-banen ved Zeltweg i Østerrike.

Drømmer om Le Mans

24H Endurance Series, mesterskapet som Marcus skal kjøre kommende sesong, er et profesjonelt bilsportmesterskap for GT- og standardbiler, fordelt på mange klasser etter trimningsgrad og prestasjon.

Marcus Påverud skal kjøre i TC-R klassen for biler med 2-liters turbomotorer og rundt 350 hk. Dette er en ny klasse i internasjonal bilsport, men regnes å bli en av klassene med høyest konkurransenivå i 24H Series-mesterskapet.

- Noen lurer sikkert på hvorfor jeg ikke satser på formelbil, men nåløyet er så utrolig lite og prisen så enormt høy om du skal lykkes internasjonalt. GT-racing har en helt annen prislapp, men samtidig er det den typen bilsport som øker mest i internasjonal sammenheng. Mitt langsiktige mål er å kunne kjøre en prototype i 24-timers løpet på Le Mans, kanskje verdens mest berømte billøp, sier 16-åringen.

Fysisk krevende

Nå legger Påverud ned masse tid med fysisk trening med veiledning fra Norges Bilsportforbunds trener Fredrik Brenna-Lund.

- Vi skal kjøre 12 og 24-timers løp, og dette blir noe nytt for meg som hittil bare har kjørt sprintløp. I et 24 timers løp kan det bli ti timer bak rattet for meg som er teamets førstefører, og da skal du være i god form for å holde koken hele veien, sier Marcus.

LES OGSÅ: Marcus Påverud (15) ny norsk mester


Håper å bli lagt merke til

Før sesongen har Marcus gjennomført en uke med testing på Adria-banen i Italia. Tempoet har vært meget bra og Marcus er imponert over bilen.

Drøyt 60 biler er påmeldt til 12 timers løpet på Red Bull Ring i Østerrike. De raskeste bilene tilhører GT3-klassen med et utvalg av superbiler som Mercedes AMG, Ferrari 488, Audi R8, Lamborghini Huracan og Porsche 911.

- Vi er ikke opptatt av totalplassering i løpene, men vil kjøre for best mulig plassering i min klasse. Poenget for meg er også å gjøre en så bra innsats at det kanskje blir lagt merke til av teamene som driver de raskeste bilene. Det er jo dette som gjør GT-racing så interessant. Mitt mål er å kunne bli profesjonell racerfører, og det er her det starter, sier Marcus.

LES OGSÅ: Molly fortsetter racingsatsingen med splitter ny bil

Bilsportfamilie

Marcus Påverud er tredje generasjon bilsportutøver i familien Påverud. Bestefar Jan kjørte rally på 70- og 80-tallet. Pappa Rune kjørte rally fram til midten av 2000-tallet. Storebror Philip har i likhet med Marcus kjørt gokart.

Selv om Marcus bare er 16 år (fyller 17 år 16. juni) har han omfattende løpserfaring.

Han startet med gokart allerede som 6-åring og har kjørt mange løp både i Norge og Italia. I 2014 tok han sølvmedalje i NM for Formel Basic-biler, bare 13 år gammel. I 2015 satset Marcus på den danske «merkecupen» for Citroën DS3-biler og han ble historisk da han bare 14 år gammel sto på seierspallen under Danmarks største billøp, Jyllandsringen Grand Prix. I 2016 ble Marcus nr. 2 sammenlagt i DS3 Cup.

- Dansk asfaltracing holder høyt nivå og det har vært en god skole å gå. Vi følte imidlertid at vi hadde fått maksimalt ut av kjøringen i Danmark og at det var naturlig å gå videre til en internasjonal satsing i år, forteller Marcus.

Berømte formel 1-baner

Foruten løpene i 24H Endurance Series er det planlagt at Marcus skal stille opp i løp også i Norge i løpet av sesongen.

Foreløpig ligger det an til at han kjører GT3-klassen i NM-løpene under Rudskogen Motorfestival i august. Sesongavslutningen i 24H Series blir et høydepunkt med 24-timers løp på Circuit of The Americas, Formel 1-banen i USA utenfor Austin i Texas.

- Hele mesterskapet kjøres på berømte internasjonale baner og jeg gleder meg til å komme i gang, sier 16-åringen fra Lier, som om tre uker får sin internasjonale debut i Østerrike.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE