ANNONSE

AMBISIØS KORTFILM: Robert Depuis' kommende julefilm har mange mørke sider, men appellerer til både liten og stor.
FOTO: CATAPULT FILM

Store ambisjoner for lokalt filmprosjekt

Hos Catapult Film i Drammen jobber regissør Robert Depuis og crewet hans iherdig med å ferdigstille dukkefilmen «Julenissens fall» - en mørk og dyster julefortelling, litt utenom det vanlige.


Steinar Wedvik

 27.11.16, kl. 11:06
 02.03.17, kl. 13:26


ANNONSE

 

DRAMMEN: - Jeg tror barn liker å bli skremt jeg, humrer regissør Robert. 

I disse dager er han og teamet i etterarbeidet med hans nye animasjonsfilm. 

(Saken fortsetter under videoavspilleren)

Mørk julefilm

Filmen er på ingen måte en typisk julefilm. Den er mørk og dyster, og er fortalt gjennom sort humor.

- Den har ulike elementer som jeg tror både barn og voksne vil sette pris på, forteller Robert.

Handlingen baserer seg på den lille gutten Vetle, som er den siste personen i verden som tror på julenissen. Når ingen tror på nissen, er han heller ikke synlig. Hele julenissens eksistens avhenger altså av lille Vetles tro.


FIGURER: Vetles far, Julenissen og Vetle avbildet i ett av filmsettene.
(FOTO: CATAPULT FILM)

Tidkrevende prosess

Det har nå tatt over to år fra manusstadiet til etterarbeidet på kortfilmen, som vil ha en totallengde på ca. 10 minutter. Og den blir trolig ikke ferdig til jul i år heller.

Det å lage animasjonsfilm med stop motion-teknikk er svært tidkrevende. Dukker skal designes, og det skal bygges skalamodeller av trær, hus og byer. Hundrevis av stillbilder trengs for å få en dukkebevegelse til å se bra ut. 

Når dukkene skal gå i filmen, må man borre opp hull i gulvet på settet for så å flytte de litt og litt.

- Det varierer veldig hvor lang tid vi bruker på scenene. Da vi skulle filme scenen med handlegaten, var det mange dukker og bevegelser på settet. Da brukte vi 3 uker, forklarer Robert.


SNART I MÅL: Regissøren var svært lettet da han krysset ut siste rute på storyboardet.
(FOTO: STEINAR A. WEDVIK / DRM24)

Lokale krefter

Robert Depuis er oppvokst og bosatt i Drammen. Han har studert på animasjonslinja ved Høgskolen i Volda, og fulgte opp det med fire år på Den Danske Filmskolen hvor han utdannet seg i animasjonsregi. 

Hans avgangsfilm fra Den Danske Filmskolen, «EXIT», ble tatt ut til Cannes Filmfestival i 2005. 

Filmen produseres av Yvonne Blavik i Catapult Film. Jannik Fagerhøi er fotograf og lysmann, og har jobbet hos Catapult siden 2008. I tillegg har Depuis hatt med seg Linda Fagerli Sæthren (animatør), Vibeke Sverre (kulisser/settdekoratør) og Steinar Kaarstein (dukkedesigner/effektmaker) på laget.  

På rollelisten finner vi kjente navn som Jan Sælid (julenissen), og Fridtjof Såheim (faren). 10 år gamle Jonathan Gebuhr gjør sin debut som skuespiller, og har stemmen til «Vetle» i filmen.

- Jonathan har virkelig gjort en strålende jobb. Han er et naturtalent, skryter Robert.


HOVEDROLLEN: Jonathan Gebuhr gjør sin debut i filmens verden.
(FOTO: CATAPULT FILM)

Dugnadsarbeid

Filmen har så langt fått produksjonsstøtte fra Viken filmsenter og Fond for lyd og bilde. Men det er kostbart å lage animasjonsfilm, og det har derfor blitt en del dugnadsarbeid på Robert og gjengen hans.

- Vi har vært heldige og har fått finansiert en tredjedel av filmens budsjett. Nå prøver vi å få inn nok midler til å få gjort lydarbeidet, forteller Robert.

Catapult Film har stilt intet mindre enn studio, fotograf og produksjonsleder til disposisjon for Roberts prosjekt i nå ett år. Dette var første gang en animasjonsfilm ble spilt inn på huset.

Til vanlig produserer selskapet filmer for næringslivet. Produksjonsleder i Catapult, Yvonne Blavik omtaler prosjektperioden som en spennende reise.

- Når Robert spurte om vi ville bli med på en animasjonsfilm så syntes vi det var veldig spennende. Det har vært en lang reise, så nå gleder vi oss til å se det ferdige produktet, sier Yvonne.


FILMCREWET: Robert Depuis, animatør Linda Fagerli Sæthren og dukkemaker Steinar Kaarstein. 
(FOTO: CATAPULT FILM)

Festival-ambisjoner

Robert håper filmen først og fremst får et liv på filmfestivaler.

- Vi synes den er mer enn bra nok kvalitetsmessig til å interessere de større festivalene, forteller Robert.

- Kanskje den senere dukker opp på riksdekkende TV. Det hadde jo vært fantastisk om den ender opp som en tradisjonsrik julefilm på NRK, smiler han.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE