ANNONSE

I KAR: Laksen blir satt i kar inntil den kan strykes. Selve yngelen blir avlet fram på klekkeriet på Lerberg hvor fisken blir gående til den er vel ett år og kan settes ut igjen. Per Saastad leter her etter et eksemplar han vil vise fram.
ALLE FOTO: ROY HANSEN / EIKERNYTT.NO

I mål med årets stamfiske i Hellefossen

Årets stamfiske gir en halv million lakseyngel som skal settes ut i elva igjen, og opprettholde Drammenselva som en av landets beste lakseelver.


Roy Hansen

 20.11.16, kl. 22:28
 26.01.17, kl. 21:48


ANNONSE

 

ØVRE EIKER: Med cirka 100 hunnfisk og nesten like mange hannfisk, er årets stamfiske i Hellefossen i mål for denne gang, skriver Eikernytt.no.

Etter stryking vil dette gi nærmere en halv million yngel som skal settes ut i elva igjen. 

I to helger har ildsjeler og fiskere jobbet iherdig for å hale i land fisken de trenger for å bevare fiskestammen i Drammenselva på et bærekraftig nivå. Og det er ikke småtteri som er dratt på land og satt i kar denne og siste helg.


STAMFISKE-SJEFENE: Per Saastad (t.v.) og Jon Fiskum er «sjefer» når det gjelder stamfisket og legger ned mange timer for at alle skal gjøre jobben skikkelig og at fisken har det bra før den kan strykes og settes ut igjen i elva.

80-90 liter rogn

Bare søndag har det vært et 20-talls fiskere i gang i snøværet og det er lite i forhold til sist helg, hvor det var opp mot 60 ivrige og entusiastiske fiskere, til tross for mange kuldegrader. Til sammen er det tatt ca. 200 fisk av stor størrelse - og alle skal sørge for at laksebestanden i elva skal bestå.

- Det blir mellom 80 og 90 liter med rogn etter at vi har stryket hunfisken og med ca. 5.500 rogn pr. liter blir det en anselig mengde yngel selv om ikke alle overlever, sier Jon Fiskum og Per Saastad.

De to har ansvaret for at stamfisket går som planlagt og er godt fornøyd med årets resultat. Til sammen brukes det vel 2.000 dugnadstimer hvert år på stamfisket, men det er helt nødvendig om Drammenselva skal bevare sin unike posisjon som fiskeelv.

Dette resulterer nemlig i at det kan settes ut mellom 300.000 og 400.000 yngel og smolt hvert år. 


FIKK BARE ÉN: Drammenselva var blank og fin i dag og laksen vaket skikkelig. Men lett å få er den ikke. Disse kastet og kastet, men hadde bare fått en liten laks inntil to timer før slutt kl. 15 i dag. Det ble også den eneste i dag.

Store og små

Dagens fiskere besto av så vel gamle som nye laksefiskere. Blant dem var to gutter fra Drammen som kunne vise til hele seks laks i løpet av søndagen. For dem gjorde det ingenting at det snødde og var kaldt. Dette var et aktivitet de hadde stor sans for og vi skal ikke se bort i fra at dette er neste generasjon laksefiskere.

Selv om jenter er en mangelvare i laksemiljøet, er det ei som holder stad. Ann-Kristin Vie fra Hokksund er en ivrig fisker, og synes det er topp å være med på stamfisket selv om været nok kunne vært bedre.

Vie viste hvor fisken sto og det vaket skikkelig i elva, men hun greide ikke å lande en stor rugg denne dagen - og måtte nøye seg med gårsdagens laks. 

For at stamfisket skal bli en trivelig opplevelse for hele familier, ordner Østsiden jeger og fiskerforening (ØJFF) med pølser og noe varmt å drikke, samt skikkelig bålkos. Det hjelper på stemningen og fiskeinteressen.


EN AV FÅ: Ann-Kristin Vie er en ivrig laksefisker og synes det er moro å være med på stamfisket selv om været kunne vært bedre.

Forsking på laksestammer

Laksen fra Drammenselva skal i år og noen år framover være med på et forskningsprosjekt som har som mål å lage en levende genbank. Gjennom hele sesongen er det sendt inn skjellprøver for så å kunne plukke ut fisk som ikke er «i slekt» med hverandre. På denne måten vil de kunne styrke genmaterialet.

Ifølge ØJFF er det totalt 50 laks som skal holdes i kar for videre undersøkelser og stryking. Resten av laksen som tas settes ut igjen etter stryking for så å komme tilbake igjen - neste år om alt går etter planen.

Det blir også tatt prøver av all fisk for å se om det er noen feil på dem. Dette har blant annet sammenheng med at Drammenselva er infisert av parasitten gyrodactylus salaris.


DRITTVÆR: Thor W. Foslien fra Steinberg lar seg ikke be to ganger når det gjelder laksefiske og stilte opp i det som best kan kallet et skikkelig «drittvær» søndag.

Et middels år

Det er tatt ca. 7,5 tonn med laks nedstrøms Hellefossen i år, og det er et middels eller litt under middels år.

Noe av årsaken til dette er rekordlite nedbør i august og september. Liten vannføring i elva gjør at laksen ikke går opp og dermed blir det mindre å fiske på.

Noe av fisken som er tatt opp disse to helgene er såkalt stedegen fisk som ikke vandrer ut, men som holder seg i elva. Men de aller fleste som blir satt ut vandrer ut med den første store vårflommen. De kommer tilbake etter å ha blitt kjønnsmodne, og kommer da for å gyte i elva de ble sluppet ut i - men mange forsvinner på veien.

Derfor er det viktig å hele tiden sørge for nye «kull» til elva slik at bestanden består og fisket kan fortsette som i dag. Uten denne kultiveringen ville ikke laksefisket vært på langt nær så attraktivt som det er i dag.

Alle foreninger fra grensen til Drammen og til Åmot er med på denne dugnaden som stamfisket er. Det betyr foreninger som Østsiden Jeger og Fiskerforening, Åmot og Omegn Fiskerforening, Hellefoss Elveeierlag, Soya Hellefoss Elveeierlag, Nedre Eiker Laksegruppe og Nedre Eiker Elveeierlag. 

LES OGSÅ: Færre, men større laks i Drammenselva


UNGE LAKSEFISKERE: Ungdommen synes det er stas å være med på stamfiske sammen med pappa. Her er (forfra) Marin, Jørn Ove, Celine og Henrik - alle med Walstad Hansen som etternavn. De tok seks laks til sammen i løpet av søndagen.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE