ANNONSE

IVRIG: Ann-Kristin Vie Andreassen er en av få kvinnelige laksefiskere i Hellefossen
FOTO: VEGARD M. AAS / DRM24

Færre, men større laks i Drammenselva

Da klokken passerte midnatt og årets laksesesong var over, var over sju tonn laks dratt i land. Noen forsøkte til det siste med å sikre seg en storfangst i Hellefossen.


Vegard M. Aas

 30.09.16, kl. 21:19
 05.10.16, kl. 23:00


ANNONSE

 

ØVRE EIKER: Under de siste timene av årets laksefiske fredag, var det få laksefiskere å se i Hellefossen. Men selv i høstkulda var det noen som forsøkte til det siste å få dratt i land fangsten. 

En av de ivrige laksefiskerne som holdt til i Hellefossen sent fredag kveld var Ann-Kristin Vie Andreassen fra Hokksund. Hun har tilbrakt mange dager ved Drammenselva denne sesongen.

– Det har vært helt fantastisk. Jeg har fått tre laks på 6 kilo og er fornøyd med det, men kunne kanskje vært litt flere i forhold til timene jeg har brukt, forteller hun til DRM24 og tilføyer:

– En blir hekta av det. Kjenne den store fisken og ha trua på at den fisken kan bite igjen. Det er egentlig det det handler om.

Færre laks tatt i Hellefossen

Ifølge «Laksebørsen» til Østsiden Jeger & Fiskerforening har det i år blitt tatt 1.164 laks fra Hellefossen og ned til Herstrøm.

Det har med andre ord blitt tatt færre laks enn de tre forrige åra, hvor det i 2013 ble fanget 1.582 laks, mens det året etter ble dratt i land 1.325. I fjor ble 1.737 laks tatt av ivrige laksefiskere.

Totalt har det blitt tatt 7.136 kilo laks i Nedre- og Øvre Eiker, omtrent 2,7 tonn mindre i år enn i 2015, hvilket for øvrig var det beste laksefisket på tre år. Men til gjengjeld har laksen i Hellefossen blitt større.

I 2013 var gjennomsnittsvekta 4,8 kilo, i 2014 var den på 4,4, mens gjennomsnittsvekta i fjor var 5,7. I år har den vært 6,1 kilo, og er med det den høyeste gjennomsnittsvekta på 4 år.


HELLEFOSSEN: Under stjerneklar himmel stod de ivrigste laksefiskerne i håp om å sikre seg den siste fangsten (FOTO: VEGARD M. AAS)

LES OGSÅ: Satte ny pers med kjempelaks 50 minutter før sesongslutt i Drammenselva 

Over 20 kilo

Det var til slutt Tov Løvstuen, med god hjelp fra sønnen Martin, som kunne stikke av med den største laksen.

Beistet veide 20,1 kilo og målte 115 centimeter, og ble tatt på kultiveringssonen helt oppunder Hellefossen. 

Sammen med sønnen dro de i land tre laks på tilsammen 36 kilo på under et døgn i Drammenselva. I løpet av sesongen har Løvstuen dratt i land ni laks.

– Det er alltid moro å få stor fisk, men om man har den største eller ikke tenker jeg ikke så mye på, forteller løvstuen, som også tok den fjerde største laksen under årets laksefiske. Den veide 15,7 kilo - 4,4 bak årets største.

For øvrig er den største laksen som er tatt i Drammenselva på svimlende 34 kilo. Denne ble tatt i 1934.


ÅRETS STØRSTE: Det var Tov Løvstuen, med god hjelp fra sønnen, som dro i land årets største laks (FOTO: PRIVAT)

LES OGSÅ: Tok kjempelaks på over 20 kilo i Hellefossen 

Ble snytt for laks på 22 kilo

I midten av juni ble en ny og helautomatiske laksetrapp satt i drift i Hellefossen. Etter dette har all laks og ørret som har gått opp laksetrappa blitt telt, fotografert og målt. I tillegg har vekten blitt beregnet elektronisk.

Torsdag kunne daglig leder i Soya Hellefoss Grunneierlag, Arne Kristensen, røpe ovenfor DRM24 at laksefiskerne ble snytt for en storlaks på godt over 20 kilo.

– Den største er målt til 1 meter og 20, og gikk på 08. August. Den vil jeg tippe veide 21-22 kilo. Samtidig har laksen er blitt større og det er ikke til å komme fra, forteller Kristensen, og tilføyer at det er vanskelig å kunne vite om laksen vil bli større til neste år.

– Det handler om tilgang på mat, og annet fiske med blant annet garn. Laksen drar helt til Færøyene for å spise. Det er en lang reise, og mye som kan skje på veien til Hellefossen.

SE VIDEO: DENNE RUGGEN på 22 KILO SNEK SEG FORBI LAKSEFISKERNE:


VIDEO: SOYA HELLEFOSS GRUNNEIERLAG 

LES OGSÅ: Nå telles og veies laksen i Hellefossen automatisk 

17-åring tok årets første laks

Klokken 07.45, bare noen timer etter at årets laksesesong var i gang, dro 17 år gamle Eirik Lind fra Hokksund årets første, sølvblanke laks i land. Fangsten målte 10 kilo og 94 centimeter.

– 10 sølvblanke kilo, skrev en stolt fisker på Facebook-siden sin.

PS: Laksefisket fortsetter ut oktober opp til Døvikfossen, selvom om fisket nedstrøms Hellefossen nå er slutt.


ÅRETS FØRSTE: Eirik Lind fra Hokksund sørget for å ta opp årets første laks i Drammenselva. (FOTO: PRIVAT)

LES OGSÅ: Eirik (17) tok årets første laks i Drammenselva


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN

 


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE