ANNONSE

SOMMER I SEPTEMBER: Den varme og lune sensommeren varte unormalt lenge i Drammensdalen. Bildet er tatt i Drammen mot Eiker 15. september.
FOTO: SHUJAH MALIK

Historisk september-rekord: 20 dager over 20 grader!

Varmebølgen i Drammensområdet knuste 57 år gammel rekord. Hokksund har nå hatt 20 sommerdager - på rad!


Alexander Jansen

 21.09.16, kl. 17:16
 26.09.16, kl. 14:01


ANNONSE

 

DRAMMEN / ØVRE EIKER: Forrige uke ble det klart at Drammen og Hokksund slo den 57 år gamle september-rekorden fra 1959, på 16 sommerdager.

Takket være den utrolige varmebølgen står Drammen og Sigdal nå bokført med 19 dager over 20 grader, mens Hokksund har utrolige 20 sommerdager - på rad!

Det har aldri skjedd ved en norsk målestasjon tidligere, og er ifølge Meteorologisk Institutt temmelig sensasjonelt. 

LES OGSÅ: Slo 57 år gammel varmerekord

«Teknisk bonus» ga Hokksund rekorden

Faktisk er det imidlertid slik, at verken Hokksund og Drammen egentlig ikke har hatt mer enn 19 dager over 20 grader, og er dermed å anse som jevnbyrdige. Men ikke etter meteorologisk standard.

Statsmeteorolog John Smiths forklarer at det er det såkalte «temperaturdøgnet» som har skjenket Hokksund rekorden med hårfin margin. 

- Fin fintelling avslører at Hokksund faktisk har klart å få en ekstra dag, nærmest som en teknisk bonus. Temperaturdøgnet går nemlig fra klokken 20 den ene dagen til klokken 20 den neste. Og temperaturen holdt seg faktisk over 20 grader til noen minutter over klokken 20 torsdag forrige uke i Hokksund, slik at timen fra klokken 20 til 21 noterte en maksimumstemperatur på 20.1 grader. Og så har det seg altså slik at denne timen teller på fredagsdøgnet. Verken Drammen eller Sigdal var over 20 grader i noen av de 24 timene som teller på fredagsdøgnet, og dermed ble det én «ekstra» sommerdag til Hokksund, skriver Smiths på sin Facebookprofil.

Fortsatt mildt

Jevn varme til tross, rekordtemperatur ble det ikke i år. Høyeste offisielle septembermåling for Drammen er nemlig på 28,5 grader, mens vi i år ikke greide høyere enn 24,5 grader den 7. september.

Og selv om det nå ifølge de siste prognosene blir en kjøligere værtype ut måneden, åpner fortsatt langtidsvarselet for at vi kan få noen solrike enkeltdager hvor kvikksølvet kan snuse på 20-tallet. 

- Det kan ikke utelukkes, men jeg frykter vi er ferdige med sommerdager for i år, opplyser vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt til DRM24.no.

Onsdag ble makstemperatur i både Drammen og Hokksund på 16-tallet. Avhengig av skydekket vil dagtemperaturene den kommende perioden trolig ligge på mellom 14 og 18 grader.

PS: I morgen, torsdag, er det høstjevndøgn. 


FAKTA OM SOMMERDAGER I SEPTEMBER:

  • En sommerdag (av nordisk type) er en dag med maksimumstemperatur på 20.0 grader eller høyere.
  • 1959-rekorden med 16 sommerdager ble satt på Skotterud i Hedmark.
  • Hokksund står nå oppført med 20 sammenhengende sommerdager

LES OGSÅ: Drammen varmest i landet med 31,4 grader


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE