SOMMERJOBB: Muhammed Ndure (14) er akkurat ferdig med sommerjobb hos Peppes og daglig leder Ida Marie Løvenskjold Persson. Nå venter kurs i søknadsskriving og arbeidsliv.

Lokale bedrifter gir ungdom verdifull jobbmulighet

Et samarbeid mellom kommunens områdesatsing på Strømsø og det lokale næringslivet skal bli et springbrett for mange unge som ellers ville falt utenfor arbeidslivet.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Tidligere år har blant annet Fellesverket på Strømsø hatt et tilsvarende prosjekt med stor suksess. Som følge av corona-situasjonen har Drammen kommune kastet seg rundt for et lignende tilbud, hvis mål er å få utsatt ungdom ut i arbeidslivet som et forebyggende ungdomstiltak under den nye områdesatsingen for Strømsø bydel. 

- Målet er å holde utsatte ungdom unna uønskede miljøer, og kanalisere deres ressurser inn i konstruktivt arbeid, forteller Maria Voss ved Knutepunkt Strømsø.

- Vi håper at dette kan hjelpe ungdommene å få et ben innenfor arbeidslivet, til å finne motivasjon til å fullføre et utdanningsløp og også forebygge sosialstønad, sier Voss.

Sliter på grunn av corona

Selve springbrettet i prosjektet handler om å få ungdommer ut i sommerjobb. Målgruppen er i utgangspunktet 15-25 år.

Men som følge av sommerens ekstraordinære situasjon hvor mange er strandet hjemme uten planer og aktiviteter, valgte kommunen i samarbeid med skolehelsetjenesten på Marienlyst ungdomsskole å fokusere på en bestemt gruppe elever i 9. og 10. klasse.

- Flere familier sliter økonomisk som følge av koronakrisen, og utenlandsreiser til venner og familie for ungdom med minioritetsbakgrunn er avlyst. Det er også ganske håpløst å få sommerjobb hvis du er under 18 år og uten erfaring og nettverk, forteller Voss.

Imponert over arbeidsgiverne

Kommunen har henvendt seg til næringlivet og organisasjoner på Strømsø i forbindelse med prosjektet, og Voss er imponert over responsen.

- Det har ikke vært en lett oppgave å få med seg arbeidsgivere på dette grunnet Corona. Mange bedrifter sliter etter krisen, både økonomisk og praktisk. En del bedrifter har til og med ikke hatt muligheten til å ansette sine egne som er permittert, men er fremdeles villige til å være med på dette viktige samfunnsoppdraget, sier Voss.

Til sammen har de fått med seg over 20 lokale bedrifter på Strømsø. Over 20 ungdommer har vært utplassert, og har fått jobbe inntil 100 timer frem til skolestart. 

- Etter oppstart så har vi også kommet i kontakt med andre ungdommer i målgruppen som vi har fått med oss på prosjektet, forteller Voss. 

Spent på effekten

Etter endt utplassering setter kommunen nå i gang prosjektet for fullt med kurs i søknadskriving, intervjuteknikker, etikkplakat og generelt arbeidsliv.

- For arbeidsgiverne er ikke snakk om arbeidskraft i første omgang, men å ta et sosialt ansvar for bydelen. Vi er veldig spent på å se effekten av dette til høsten. Kanskje klarer bedriften å oppdage en side ved ungdommen som gjør at akkurat denne ungdommen opplever mestring og dermed blir en ressurs? Og kanskje kan møtet med arbeidslivet bety en forskjell for den ene ungdommen, sier Voss.

- Hvis arbeidsgiver ønsker å bruke ungdommen utover 100 timer, så er de hjertelig velkommen til å skrive egen kontrakt med ungdommen etter jobbet 100 timer, forteller hun.

Ansatte to ungdommer

En av arbeidsgiverne som har gjort nettopp det, er Peppes på jernbanestasjonen. De har deltatt tidligere når det har vært i regi av Fellesverket, og har vært så fornøyd at de har ansatt to av ungdommene etter endt arbeidsperiode.

Også i år har de hatt to ungdommer i arbeid, både på Strømsø og på Buskerud Storsenter. Markedsjef og eier Rashim Sharma oppfordrer også andre bedrifter til å åpne dørene for ungdommene.

- Vi synes det er et kjempebra initiativ å sette ungdom i arbeid om sommeren. Vi har god erfaring fra prosjektet de siste to årene, og oppfordrer flere til å bistå med noen arbeidstimer da det er svært vanskelig å komme seg inn på arbeidsmarkedet, sier Sharma (bildet).

Verdifull mulighet

De siste ukene har Muhammed Ndure (14) fra Marienlyst ungdomsskole fått en verdifull smak på arbeidslivet hos Peppes. Når han nå begynner i 10. klasse har han og flere av kameratene som har deltatt i prosjektet fått en verdifull inngangsbillett til arbeidslivet - noe de ikke ville fått uten sommerjobbprosjektet.

- Jeg synes det går fint, og har gjerne lyst til å fortsette i jobben, sier Muhammed.

- Og pengene du tjener, hva gjør du med dem?

- Dem skal spares til førerkort, gliser Muhammed som snart er moden for øvelseskjøring.

14-åringen får de beste skussmål av daglig leder Ida Marie Løvenskjold Persson. 

- Han er nøye og flink med tanke på renhold og fokus på mathygiene. Det liker vi veldig godt, og han holder humøret oppe, sier Persson.

- Vokser mye

Rashim Sharma hos Peppes mener prosjektet er til stor hjelp for både ungdommene det gjelder og familier som sliter.

- Det er en god samfunnsdugnad for å forebygge kriminalitet og ikke minst at gjenger samler seg i gatene. Man ville ikke hatt samme utgangspunkt for å lykkes i arbeidsmarkedet om de ikke hadde vært en del av dette prosjektet. 

- En gang må være den første, og vi har troa på at man vokser mye på arbeidserfaring i ung alder fremfor de som får sin første jobb etter høyere utdanning. Man får ansvar og lærer at man må jobbe for å tjene penger.

- Med tålmodighet, riktig veiledning fra arbeidsgiver, og pågangsmot fra arbeidstaker er vi på god vei til å jevne ut samfunnskillet, spår Sharma.

GLAD FOR STØTTE: - Jeg er virkelig imponert over bedriftene som har kastet seg med i en vanskelig situasjon! Prosjektansvarlig Maria Voss. (ARKIVFOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24) 
SMAK PÅ ARBEIDSLIVET: Blant arbeidsoppgavene til Muhammed er klargjøring av uteserveringen, forberedelser av ingredienser som kutting av grønnsaker, oppvask og opprydning.
HAR BLITT VARM I TRØYA: - Muhammed er litt sjenert, men har løsnet bra opp og kan slå av en vits. Han har hatt en fin progresjon, forteller Peppes-driver Rashim Sharma.
DRIVER PEPPES: F.v. Michael Johansen, daglig leder på Buskerud Storsenter, innehaver Rashim Sharma og daglig leder Ida Marie Løvenskjold Persson på Strømsø. - Det er artig å se hvor stor progresjonen er i løpet av de ukene vi har de inne på sommerjobb, sier Johansen. 
Powered by Labrador CMS