ANNONSE

MILJØTILTAK: - Gulskogen tar miljø- og samfunnsansvar på alvor, sier senterleder Elisabeth Lohk.
FOTO: GULSKOGEN SENTER

Gulskogen tar opp kampen mot matsvinnet

Tre restauranter på kjøpesenteret selger nå ut varene til halv pris gjennom Too Good To Go istedenfor at maten går i søpla.


Redaksjonen

 18.09.19, kl. 22:51
 27.09.19, kl. 20:53


ANNONSE

 

DRAMMEN: Gulskogen ønsker ikke at god mat som er til overs hos senterets spisesteder på slutten av dagen skal ende opp i avfallet. Derfor har de nå, som det tredje kjøpesenteret i landet, inngått et samarbeid med Too Good To Go.

Gjennom den populære appen sørger spisestedene på senteret for at overskuddsmat havner i folks mager istedenfor å ende opp som matsvinn – et viktig miljøtiltak, melder kjøpesenteret i en pressemelding.

- Ingen ønsker å kaste mat. Men å beregne akkurat hvor mye mat man kommer til å selge i løpet av dagen er en utfordring – kanskje til og med umulig mange steder? Derfor er vi veldig glade for at Gulskogen tar i bruk appen vår som et verktøy i kampen mot matsvinn, slik at det som måtte være til overs hos senterets spisesteder på slutten av dagen ender opp i folks mager og ikke som matsvinn, sier Hanne Johansen, matredder og kommunikasjonsmedarbeider i Too Good To Go.

Hjelp fra matreddere

Med hjelp fra matreddere som er innom eller bor i nærheten av senteret ønsker Gulskogen at dagsfersk mat og dagligvarer med kort holdbarhet unngår å havne i avfallet. Flere av butikkene har vært med en stund, og over 4067 måltider har allerede blitt reddet fra avfallsrommene på senteret.

- Gulskogen har stort fokus på bærekraft og tar derfor miljø og samfunnsansvar på alvor. Hvis vi kan være med på å redusere matsvinn gjennom våre spisesteder så er det positivt for alle parter. Vi vet det kastes mye mat ikke bare hos restaurantene, men også gjør vi det privat. Klarer vi å bevisstgjøre bransjen, ansatte og ikke minst kundene våre er dette en vinn vinn mulighet, sier senterleder Elisabeth Lohk. 

Hun påpeker at senteret har lange åpningstider som gjør at dette kan fungere godt for spisestedene, og de får et godt verktøy til å håndtere dette med via appen.

- Skulle det være dager som salget ikke ble som forventet vil appen kunne være med på å tilby produktene til halve prisen og det er det mange som setter pris på i hverdagen. Våre spisesteder er allerede godt i gang – og med senterets fokus håper jeg vi kan bidra til mindre matsvinn, sier Lohk.

Foreløpig kan du redde mat fra La Baguette, Jordbærpikene og Espresso House.

Tredje kjøpesenter

Fra før samarbeider Too Good To Go med Oslo City, landets største kjøpesenter målt i antall besøkende og Metro Senter i Lørenskog. Gulskogen senter blir tredje kjøpesenter ut. Alle sentrene eies av Steen & Strøm.

- Mange av butikkene og serveringsstedene som redder mat med oss holder til på kjøpesentre rundt i landet. Senterledelsen har bestemt seg for å ta opp kampen mot matsvinn, og de aktivt oppfordrer alle serveringsstedene på senteret til å ta i bruk appen vår. Det er utrolig bra, og vi håper det kan føre til at flere kjøpesentre følger etter! sier Hanne Johansen, matredder og kommunikasjonsmedarbeider i Too Good To Go.

- Matsvinn er et stort miljøproblem, og gjennom samarbeidet med Too Good To Go ønsker vi å bidra med å redusere dette. Vi har store ambisjoner for samarbeidet, og håper vi kan utvide samarbeidet til andre Steen & Strøm kjøpesentre i Skandinavia i løpet av kort tid, sa senterleder ved Oslo City Laila Sønstervold da de lanserte samarbeid med Too Good To Go i fjor sommer. 

Et stort miljø- og samfunnsproblem

I Norge kaster vi minst 385.000 tonn mat i året, og på verdensbasis ender rundt en tredjedel av maten som produseres opp som matsvinn. Dette er skremmende høye tall som Too Good To Go ønsker å gjøre noe med.

Matproduksjon er ressurskrevende, og når så mye mat kastes blir dette et enormt miljøproblem. For eksempel står produksjon av mat som aldri blir spist for rundt åtte prosent av klimagassutslippene, ifølge FN.

I tillegg er det helt meningsløst at så mye mat kastes når mange mennesker ikke har nok mat. Ifølge FN er 821 millioner mennesker rammet av sult. FNs Bærekraftsmål har et mål om å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030.

Hvordan fungerer det?

Too Good To Go er en gratis og brukervennlig app som bidrar til å redusere matsvinn. Gjennom appen kan matbutikker og serveringssteder forhindre at dagsfersk mat og dagligvarer med kort holdbarhet havner i søpla. Forundringsporsjoner med overskuddsmat til redusert pris legges ut i appen, hvor de så forhåndsbetales av matreddere og hentes til tiden som oppgis av spisestedet – gjerne ved stengetid.

Too Good To Go er rett og slett en vinn-vinn-vinn-løsning: For spisesteder som slipper å kaste mat, for forbrukere som vil sikre seg god og billig mat, og ikke minst for miljøet. Gjennom appen reddes det på landsbasis rundt 4.000 måltider fra søpla hver dag. Siden lansering i januar 2016 har over 2,1 millioner måltider blitt reddet. Over 700.000 nordmenn har lastet ned og laget seg en bruker i appen, og rundt 1.600 butikker og serveringssteder over hele landet er med så langt.

- Vi opplever at folk synes det er stas å få være med på å redusere matsvinnet og gjøre noe positivt for miljøet, og det er utrolig kult! sier Hanne Johansen, matredder og kommunikasjonsmedarbeider i Too Good To Go.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE